12 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
Kezdőlapne pipáld kiÚj véralvadásgátlók az agyi érkatasztrófa megelőzésére

Új véralvadásgátlók az agyi érkatasztrófa megelőzésére

 

Az agyi érkatasztrófa megelőzésére használt véralvadásgátlók újabb generációja már nem igényel folyamatos ellenőrzést és adagolásváltoztatást, és a hatása is kedvezőbb – állapították meg a Párizsban megrendezett Európai Kardiológiai Kongresszus egyik előadásán.

Mivel a leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció – amelyben a szív felső része nem szabályosan ver, hanem csak remeg – ötszörösére növeli az agyi érkatasztrófa esélyét, ezért a kockázatot már korábban is véralvadásgátlókkal csökkentették a szakemberek, mivel a gyakorlatilag álló pitvarban véralvadék keletkezhet, mely azután bármikor leszakadva valamelyik életfontosságú szerv, például az agy olyan területén akadhat el, mely halált, vagy súlyos bénulásokat okozhat.

<p>

A konferencia előadói most több újgenerációs vérhígító készítmény biztató eredményeit, így például a dabigatran tabletta bevezetésével kapcsolatos igen jó eredményeket ismertették.
A korábbi véralvadásgátlók alkalmazásakor havonta vért kellett venni a vérvalvadásgátlás mértékének meghatározásához, ennek alapján pedig szükségessé válhatott az adagolás módosítása. Ezen felül a régebbi vérhígítók sok más szerrel, sőt élelmiszerrel is kölcsönhatásba léphettek, ami megváltoztathatta hatékonyságukat. A dabigatran esetében azonban nincs szükség a rendszeres ellenőrzésére.

<p>

A kedvező vizsgálati eredmények alapján mind több tudományos társaság kezelési irányelvében a dabigatran került az pitvarfibrillációban szenvedő betegek gyógyításának első helyére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő