17 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaAláírásgyűjtésbe kezd az MSZP - FRISSÍTVE!

Aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP – FRISSÍTVE!

Aláírásgyűjtésbe kezd Pécsett a Magyar Szocialista Párt azért, hogy az önkormányzat vonja vissza az új ingatlanadóra és telekadóra vonatkozó döntését. Dr. Tóth Bertalan, az MSZP városházi frakciójának vezetője és Schmuck Roland szocialista képviselő minderről a szervezet keddi sajtótájékoztatóján beszélt a városházán. A politikusok emellett egy olyan szakértői bizottság felállítását is kezdeményezik, amely Pécs – szerintük – pénzügyi krízishelyzetének megoldására dolgozna ki javaslatokat.


Mint azt Tóth Bertalan közölte, Pécs foglalkoztatási, gazdasági és költségvetési krízishelyzetben van, és soha nem látott mértékű a munkanélküliség, a gazdasági hanyatlás, a város költségvetési koncepciójában soha nem látott – az induláskor 14 milliárd forintos – hiány jellemzi a várost.

Mint mondta, ezen kihívásokra Pécs fideszes városvezetése a legsilányabb választ adja: tovább nyomorítja a pécsi polgárok és vállalkozók életét, „új adókoncepció” elnevezéssel brutális megszorítást hajt végre, 2,3 milliárd forinttal több adót vet ki 2012-től.

A frakcióvezető szerint Páva Zsolt polgármester nem a pécsiek érdekeit képviseli, hiszen központi utasítást, a teljes körű ingatlanadó bevezetését hajtja végre, az elmúlt 2,5 év alatt sem volt semmilyen cselekedetük, kezdeményezésük, amivel a várost előrébb vitték volna.

Schmuck Roland kitért a helyi gazdaság jellemzőire, hangsúlyozta: Pécs és Baranya ipari termelése egy főre vetítve az utolsó helyen áll hazánkban, az egy főre jutó GDP-je a szintén a leggyengébbek között van, miközben a munkanélküliségi ráta októberben rekord, 12 százalékos szintre emelkedett.

Szerinte a városvezetés – tanácsadóival közösen – a legegyszerűbb és gazdaságilag legkárosabb megoldást, az adóemelést választja. A városvezetés nem vizsgálta, nem elemezte az adóemelés reálgazdaságra és lakosságra gyakorolt hatását. A szocialisták hibának tartják azt is, miszerint az önkormányzat semmilyen fejlesztő, segítő szerepet nem vállal fel a helyi gazdaság élénkítéséért.

A képviselők bejelentették: kezdeményezik az új ingatlan- és telekadóra vonatkozó döntés visszavonását, valamint a helyi gazdaság fejlesztésére, beruházás-ösztönzésre, munkahelyteremtésre, helyi adópolitikára vonatkozó stratégia és cselekvési program kidolgozására egy szakértői bizottság felállítását.

E testület tagjai között – a polgármesteren kívül – nem lennének politikusok, ellenben helyet kapnának benne a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécsi Tudományegyetem, a Munkaügyi Központ, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutató Központ, a szakszervezetek, a munkaadói érdekképviseletek, valamint a Városfejlesztési Zrt. szakemberei.

Az indítványukat alátámasztandó, aláírásgyűjtésbe kezdenek, s várhatóan decemberben terjesztik javaslatukat a közgyűlés elé a már aláírt ívekkel.

Frissítve (13:41)

A Polgármesteri Kabinetiroda közleménye:

„Tettekre és nem szavakra van szükség

Álságos az MSZP politikusainak viselkedése, akik úgy aggódnak Pécs és a pécsiek sorsáért, hogy ők maguk okozták mindazt a nehézséget, amellyel az új városvezetésnek és minden itt élő polgárnak szembe kell néznie!

Az új városvezetés minden egyes közforinttal tételesen el tud számolni, egyetlen forintot sem költünk el alapos ok, ellenőrizhető munka és teljesítmény nélkül, ellentétben az MSZP politikusaival, akik tízmillió forintos nagyságrendben vettek fel jutalmakat a fizetésükön felül, összesen 3,2 milliárd, vagyis 3200 millió forintot osztogattak szét, miközben csődbe vittek egy egész várost, minden pécsi polgárt fejenként 238 ezer forintos adósságba vertek, Pécsnek pedig 38 milliárdos mínuszt hoztak össze.

Köszönjük, de nem kérünk Tóth Bertalan és az MSZP tanácsaiból! Nem bizottságosdira és szócséplésre van szükség, hanem tettekre, olyan döntésekre, amelyeket már hosszú évekkel ezelőtt meg kellett volna hozni Pécs érdekében. Az új városvezetés szembe mer nézni és a jövőben is szembenéz a problémákkal, mert az a célunk, hogy mindazt helyrehozzuk a város és az itt élők érdekében, amit a szocialisták másfél évtized alatt tönkretettek.

Ebben az igen embertpróbáló munkában, ahogy eddig, úgy ezután is számítunk a civil szakemberek és a pécsiek segítségére és tanácsaira is, de az MSZP politikusaiból nem kérünk, éppen elég kárt okoztak már mindenkinek!

Polgármesteri Kabinetiroda

Pécs, 2011-11-15”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő