22 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaLengvárszky: nem lesz jelentős a veszteség

Lengvárszky: nem lesz jelentős a veszteség

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) mintegy négyszázzal-ötszázzal lehet kevesebb az előző évinél 2012-ben az államilag finanszírozott képzésben részt vevők száma a pénteken közzétett intézményi keretszámok fényében – közölte Lengvárszky Attila, az intézmény oktatási igazgatója az MTI-vel.

Az egyetemi vezető azt mondta: a megismert intézményi keretszámok fényében, ha a papírforma érvényesül, nem lesz olyan jelentős a PTE vesztesége. Így Lengvárszky Attila számításai szerint mintegy négyszázzal-ötszázzal csökken az államilag finanszírozott helyek száma az intézményben az új keretszámok ismeretében.

Az oktatási igazgató közölte, mindenképpen veszteségként élik meg, hogy a jogi képzésben nincs államilag finanszírozott hely. Említést tett arról: a fővárosi intézmények előnye jelentős e téren.

Hozzátette ugyanakkor, hogy 2011-ben is ötvennél kevesebb hallgatót vettek fel a hagyományos, államilag dotált jogi képzésekre. Azt mondta, bízik abban, hogy a magas színvonalú költségtérítéses jogi képzés kompenzálni tudja majd a mostani veszteséget.

Kitért arra, hogy a közgazdaságtudományi képzések területén is jelentős a veszteség, hiszen itt csak tíz hallgató juthat be a finanszírozott képzésre. Lengvárszky Attila szerint ugyanakkor a mesterképzésekre kapott helyek kompenzálhatják ezt.

„Az orvosképzésre ötvennel többen juthatnak be, mint tavaly, impozáns az egészségtudományi karon és az informatika terén felvehetők száma, s nem vagyok benne biztos, hogy a műszaki és természettudományi képzésekre adott keretet képesek leszünk betölteni” – mondta az oktatási igazgató a bőséges hellyel rendelkező képzésekről. Ez utóbbival kapcsolatban az okok között említette, hogy a megemelt pontszámok miatt sokan lemaradhatnak a finanszírozott helyekről.

A pénteken közzétett adatok szerint a Pécsi Tudományegyetem teljes állami kerete 2300 lesz, ebből 620 hely jut az orvosi, 340 az informatikus, 460 a természettudományos képzésre, a részösztöndíjasok száma 1125.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő