20 C
Pécs
hétfő, június 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA civil szféra támogatása a közösségépítés kulcsa

A civil szféra támogatása a közösségépítés kulcsa

A pécsi önkormányzat idén is kiírta pályázatát, aminek köszönhetően a város civil szervezetei támogatáshoz juthatnak a városi civil keretből.

Péterffy Attila polgármester pénteken sajtótájékoztatót tartott, amelyen részletesen beszámolt a városi civil keret idei fő irányelveiről. A városvezető először leszögezte, már 2019 óta fontos célja a pécsi civil szervezetek működésének megerősítése, kibontakozásuk elősegítése.

– Azért fontos, hogy virágozzanak a civil szervezetek, mert ezt bátran lehet társítani a város civilségének virágzásával is – szögezte le Péterffy. – Megválasztásunk óta ezen, és az ehhez kapcsolódó közösségépítésen dolgozunk. Ezért fogadta el a közgyűlés 2021-ben a civil koncepciót, amely a különböző szervezetekkel közös munka gyümölcse. Ennek az egyik fontos pillére volt a városi civil keret megalkotása.

Péterffy Attila sajtótájékoztatón számolt be a civil keretről

A polgármester kiemelte, hogy ezt maga a szektor is kérte, de nyilvánvalóan ahhoz, hogy érdemben támogatni tudják a szférát, anyagi forrásokra is szükség van. Felidézte azt is, hogy a pályázat tavalyi kiírása előtt Zag Gábor alpolgármester és Kunszt Márta civil tanácsnok egyeztetett arról a szervezetekkel, mire van a legnagyobb szükségük. A rezsiválság kellős közepén akkor az a döntés született, hogy a 40 millió forintos keret nagyobb részét rezsitámogatásra pályázhatták meg, többségük ugyanis a túlélésért küzdött. Később a megmaradt 16,5 millió forinttal már közösségépítő programok megszervezésének támogatását célozta meg az önkormányzat.

– A rezsiválságnak azóta szerencsére vége van, és sikerült életben tartani a pécsi civil szervezeteket – mondta el Péterffy. – Az alapvető célunk változatlan, azonban konzultálva a város civil szférájának képviselőivel, idén főként a közösségépítő programok támogatását célozzuk meg, és mivel erre is igény mutatkozott, lehetővé tesszük az ezekhez a programokhoz kapcsolódó energiaköltségek finanszírozását is a pályázati forrásból.

A városi civil keretre már lehet is pályázni, egészen március 8-ig nyújthatják be a pécsi civil szervezetek a támogatási kérelmeket. A pályázat részleteiről alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

https://www.pecsma.hu/hirzona/pecsi-civil-keret-ime-az-osszes-palyazati-dokumentum-egy-helyen/
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő