24 C
Pécs
péntek, június 21, 2024
KezdőlapHírzónaA farkasok köztünk vannak

A farkasok köztünk vannak

Befejeződött a nagytestű ragadozók vizsgálatát célzó fejlesztés a Gömör-Tornai-karszton és a Zemplénben, a természetvédelmi kutatás során öt farkas egyedet azonosítottak- tájékoztatta az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság vasárnap az MTI-t.

A vizsgálatokat farkastól származó noninvazív (ürülék, vizelet) mintából történő genotípus meghatározás alapján végezték. A begyűjtött, megvizsgált minták lelőhelyeinek GPS koordinátái alapján megrajzolható a farkasok által használt minimális területnagyság (MCP) is. A kutatásról egy film és 3 szakmai kiadvány is készült.

A természetvédelmi program az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) irányításával és a Kelet Szlovákiai Múzeum (Východoslovenské múzeum v Košiciach) együttműködésében valósult meg.

A vizsgálat célja a Szlovákia felől Magyarországra – az Aggteleki-karsztra és a Zempléni hegységbe – visszatelepült őshonos nagyragadozók hazai ökológiai sajátosságainak vizsgálata, a határrégióban élő farkas szubpopuláció összehangolt monitorozási módszerének kialakítása volt.

Mindez sikeres volt az Aggteleki Nemzeti Park értékelése szerint. Hozzátették, hogy a kutatással a szakmai szempontból egységet képező régió országhatárral megosztott két oldalát érintő természetvédelmi tevékenységeket is összehangolták.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő