Hirdetés

Az itt élők kezdeményezték a változást, mivel mára tarthatatlanná vált a parkolási helyzet.

Lakossági fórumot tartott a Xavér utca és a Rókusalja utca által határolt Rókus-tömb környékén élők részére a városházán péntek délután Zag Gábor alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője.

Zag Gábor

Mint elhangzott, az elmúlt években az autók számának növekedésével párhuzamosan egyre nehezebbé vált a parkolás az itt élők számára. Mivel a környék közvetlenül határos a fizetős övezetekkel, sokan választják ezt a területet, amikor parkolóhelyet keresnek – akár hosszabb, akár rövidebb időre.

Magay Miklós, a városüzemeltetési főosztály vezetője elmondta, a parkolás korlátozására két lehetőség van: 

  • a nemrég létrehozott korlátozott parkolási övezet, ahol meghatározott ideig parkolhatnak azok, akik nem az adott körzetben élnek;
  • illetve a fizetős övezet, elhelyezkedéséből adódóan a Rókus-tömb az olcsóbbik, azaz a 2-es körzetbe kerülne.
Magay Miklós

Kérdésre elmondta még azt is, hogy az első verzió esetén az itt élők a Biokomnál válthatják ki azt a műszerfalon elhelyezendő kártyát, amivel ebben az adott körzetben szabadon parkolhatnak. 

A 2-es körzetben egyébként 200 forint/óra a parkolás díja, de az itt lakóknak mindössze 3800 forintot kell fizetniük évente, a nyugdíjasoknak pedig 2500-at.

Azoknak, akik ott laknak ugyan, de céges autót használnak vagy albérlők, évente 25 ezer forint a parkolási engedély, ahogy az intézményi dolgozók számára is.

Zag Gábor elmondta, tapasztalati szerint a lakók többsége fizetős övezetet szeretne, és ő is ezt tartja jobb megoldásnak, még akkor is, ha a parkolóhelyek felfestése miatt esetleg a mostaninál valamivel kisebb területen lehet majd megállni.

Elhangzott: a parkolási anomáliákat részben az okozza, hogy az itt működő Spar nagyon népszerű a tágabb környéken, és sokan érkeznek ide autóval bevásárolni. Zag Gábor megjegyezte ugyanakkor, hogy az áruház vezetői is jelezték, jó lenne, ha találnának valami megoldást a parkolási problémára, ami őket is zavarja, hiszen például az árufeltöltő helyükre rendszeresen odaállnak a vásárlók.

Egy hozzászóló azt is jelezte, hogy rengetegen parkolnak tilosban, a korlátozott övezet így biztosan nem megoldás. Szerinte a közterület-felügyelők járhatnának erre gyakrabban.

Schranz Richárd, a közterület-felügyelet új vezetője egyfelől jelezte, korlátozottak az erőforrásaik, másfelől kijelentette: akkora a forgalom az övezetben, hogy inkább a fizető parkolás lehet a megoldás a problémákra.

Zag Gábor mindehhez hozzátette, az utóbbi időben pozitív változásokat lát a közterület-felügyelet működésében.

Ezt követően a jelenlévők egyetlen ellenszavazat mellett megszavazták, hogy az alpolgármester által a körzet minden lakásába eljuttatandó szavazólapon az a kérdés szerepeljen, hogy legyen-e fizető parkoló a Rókus-tömb területén.

Hirdetés