Hirdetés

Rohamtempóban közeledve az év végéhez ismét top 10-es összeállításban mutatjuk meg, mi ragadta meg leginkább a pécsiek tekintetét: a listában szerepelnek közérdekű hírek, bunyók, baleset, és néhány felemelő történet is. Induljon a visszaszámlálás!

10. Klipforgatás miatt lesz lezárás Kertvárosban

A listát egy közérdekű hír zárta. A Tüke Busz Zrt. tájékoztatott arról, hogy október 23-án, 22.00-tól 24-én 04.00-ig klipforgatás miatt lezárják a Siklósi utat az Árnyas utca és az Akác utca között, ezért az érintett autóbuszok terelőútvonalon, a Táncsics Mihály utca felé közlekednek mindkét irányba. Úgy tudjuk, nagy fennakadás azért nem lett belőle.

https://www.pecsma.hu/hirzona/klipforgatas-miatt-lesz-lezaras-kertvarosban/

9. 50 millió forint lesz a magyar űrhajós órabére, még versenyben a pécsi jelölt

November számoltunk be legutóbb a HUNOR – Magyar Űrhajós Program állásáról, melyben dr. Schlégl Ádám, a pécsi klinika szakorvosa is részt vesz. Mint ismert, tavasszal választották ki azt a négy magyar szakembert – köztük a pécsi ortopédsebészt –, akik közül egy 2024 végén vagy 2025 elején hivatalosan is hazánk második űrhajósává válik, és még a Nemzetközi Űrállomásra is el fog jutni.

Közben az is kiderült: egy asztronauta rezsiórabére 144 ezer dollár (kb. 50 millió forint) lehet nagyjából.

https://www.pecsma.hu/abszolut-ferfi/50-millio-forint-lesz-a-magyar-urhajos-orabere-meg-versenyben-a-pecsi-jelolt/

8. Költöznek a pécsi klinika egységei, így változik a betegellátás

A Pécsi Tudományegyetem tájékoztatott a PTE KK Szemészeti Klinika, valamint a Fogászati és Szájsebészeti Klinika egyes szervezeti egységeinek költözéséről szeptember 22-én. Úgy látszik, sokakat érdekelt vagy érintett, hogyan változik az ügyeleti rend és a betegellátás.

https://www.pecsma.hu/hirzona/koltoznek-a-pecsi-klinikai-egysegei-igy-valtozik-a-betegellatas/

7. Balhé volt a pécsi szülészeten, nyomoz a rendőrség

És még egy kórházi eset: olvasónk jelezte felénk, hogy szeptember 8-án bunyó tört ki a klinikán. Egy vérző szájú férfi jött be az ajtón, aki, mint később kiderült, a szülészet parkolójában verekedett össze valakivel. Ezután a biztonsági őr intézkedett az illetővel szemben, illetve rendőrt hívott.

A rendőrség később azt közölte lapunkkal: „az eset kapcsán garázdaság vétsége miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen. A nyomozó hatóságnak nincs tudomása arról, hogy ennek során kórházi dolgozó is megsérült volna.”

https://www.pecsma.hu/hirzona/balhe-volt-a-pecsi-szuleszeten-nyomoz-a-rendorseg/

6. Újabb német multi választotta Pécset, hamarosan indulhat a toborzás

Az ismert német állateledelt és -felszerelést kínáló franchise áruház, a Fressnapf pár hónapja hirdette ki, hogy a tavalyi budapesti nyitás után egy másik hazai nagyvárosban szeretné létrehozni új SSC-jét, a remek üzleti lehetőségre pedig a pécsi önkormányzat is lecsapott.

Most tehát városunkban nyitottak szolgáltató központot, mellyel 100 újabb munkahelyeket teremtenek a tervek szerint. A pécsiek pedig díjazták ezt a hírt!

https://www.pecsma.hu/hirzona/ujabb-nemet-multi-valasztotta-pecset-hamarosan-indulhat-a-toborzas/

5. Készülődés a nagy útra: Sumonynál milliónyi fecskét videóztak

Válogatásunk kedvenc cikke, nem kétség. Csodálatos videót osztott meg közösségi oldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranyai Csoportja, a készülődő fecskékről készült felvételt a hétvégén, szeptember 9-én, este rögzítették Sumonyban.

Becslések szerint megvolt a kétmillió fecske, az erős háttérzaj pedig a kismadarak hangja. A cikkben megnézhetitek és meg is hallgathatjátok őket!

És még egy megjegyzés: ez volt az a cikkünk, melyhez Facebook-oldalunkon egyetlen negatív komment sem érkezett, csak csupa szép és pozitív üzenet.

https://www.pecsma.hu/zoldzona/keszulodes-a-nagy-utra-sumonynal-millionyi-fecsket-videoztak/

4. Teljes lezárás: komoly baleset történt a 6-os úton

Sajnos baleset sem maradt ki a listából. A 6-os úton Szentlőrinc felé, a Piros talicska csárda környékén történt az eset május 8-án. A rendőrség tájékoztatása szerint egy szabályosan kanyarodó autóba ment bele hátulról egy motoros. A 17 éves robogós súlyosan megsérült…

https://www.pecsma.hu/hirzona/teljes-lezaras-komoly-baleset-tortent-a-6-os-uton/

3. Nagy bunyó volt Kertvárosban

Olvasónktól kaptuk a jelzést egy szeptemberi napon, hogy a rendőrség nagy erőkkel, több rendőrautóval vonult ki Kertvárosba, a Varsány utcába. A rendőrségtől megtudtuk, hogy négy fiatal verekedett össze, közülük kettőt elfogtak, ketten viszont meglógtak. Nos, nem sokáig, a helyszín közelében őket is elfogták, majd bűncselekmény gyanúja miatt előállítottak őket a rendőrkapitányságra, ahol garázdaság miatt indult ellenük büntetőeljárás.

https://www.pecsma.hu/hirzona/nagy-bunyo-volt-kertvarosban/

2. Elkészült! Pécsi egyetemisták építettek új otthont egy hajléktalan párnak

A szívmelengető összefogás történetéről többször is beszámoltunk, egy beteg hajléktalan pár még nyáron költözött az elhagyott pécsi hobbikert területére, a PTE oktatója, Dányi Tibor Zoltán figyelt fel rájuk. Szeptemberben helyi építészekkel és szociológusokkal a közösségi médián keresztül gyűjtöttek építési anyagot az új házhoz, amit egyetemisták – műszakisok és bölcsészek, magyarok és külföldiek – terveztek meg és ők is építettek meg nekik.

A szép új otthonnak nagyon örült a pár, a sikert látva a csapat a tervek szerint folytatja a hajléktalanház-építési programot.

https://www.pecsma.hu/hirzona/elkeszult-pecsi-egyetemistak-epitettek-uj-otthont-egy-hajlektalan-parnak/

1. Rengeteg kincs bukkant elő a mohácsi csata színhelyén

Nagy meglepetésre egy november végi cikkünk nyerte el a legolvasottabb mű címét. Nemrég újból „hatalmasat ment” a mohácsi csata kutatói csapata: két nap alatt közel 30 hektárt jártak be és 590 fémtárgyat gyűjtöttek, köztük a harc korszakának megfelelő érméket, fegyvereket és viseleti elemeket. A kutatók ígérete szerint a legfrissebb eredményekről egy decemberi konferencián számolnak be, aminek a részleteivel hamarosan jelentkeznek.

A kincseket a cikkben lévő posztban meg lehet tekinteni.

https://www.pecsma.hu/hirzona/rengeteg-kincs-bukkant-elo-a-mohacsi-csata-szinhelyen/
Hirdetés