A legfiatalabb kiskedvenctartókhoz is szól könyveiben a pécsi állatorvos-író

Hirdetés

Balatonyi Lilla még csak 27 éves, de az állatorvosi egyetem elvégzése óta máris három könyvét adták ki, sőt negyedik műve is lassan a boltok polcaira kerül. Az Egy cica útmutatója kis gazdiknak csak nemrég jelent meg, de azóta több száz gyermek és szülő olvasta, a siker kapcsán pedig mi is megkerestük a pécsi írót. 

A fiatal nővel és négylábú társával, a Sidney névre hallgató menhelyi keverékkutyájával a pécsi belvárosban találkozunk. Első pillantásra szimpatikus az őszinte életöröm, amit a párosuk sugároz. Azt hiszem, bevallhatom, az állatorvosit végzett író gyakorlatilag már az előtt lenyűgöz, hogy azt mondaná: az általam eredetileg csak a fényképezéshez kért három eddig megjelent művét ajándékba adja a szerkesztőségnek.

Beszélgetésünk elején arról kérdezem, hogyan is lett orvosból (gyermek)könyvíró. A válasz kissé meglepő: mint mondja,

már egészen kiskorában, tulajdonképpen még az iskolakezdés előtt – autodidakta módon – megtanult olvasni, majd nemsokára írni kezdett.

Balatonyi Lilla arra emlékszik, hogy a pici gyerekként papírra vetett történetek szereplői először csak állatok voltak, majd később emberek is feltűntek a főhősök között.

Balatonyi Lilla és Sidney elválaszthatatlan barátok 

Már kiadott könyvei közül kettő kifejezetten gyerekeknek és családoknak szól, ezek igazi, Pécsett élő kiskedvencek (Pofi cica és Alfi kutyus) szemszögéből mutatják be az állattartás csínját-bínját, mint például a pórázhasználatot, a háziállatok legfontosabb jellemzőit, vagy a megfelelő etetést-itatást, méghozzá mindezt a picik számára érthető nyelvezetben. Mindkét rövid kötet igazi gyerekbarát olvasmány, az utolsó oldalakon még játékos feladatok is akadnak. Az útmutatósorozat eddig elkészült részei kutya- és macskatartó – illetve állattartásra készülő – családok számára hasznosak, de az író a folytatást is tervezi, valószínűleg lovakról és rágcsálókról, esetleg madarakról szóló könyveket is kiad majd a jövőben.

[su_quote]Mindig is szerettem rajzolni és írni, így örök életemben motoszkált bennem a gondolat, hogy a temérdek, fejemben cikázó történetet kiadassam egyszer. Mikor aztán elvégeztem az egyetemet, egy pécsi állatorvosi rendelőben dolgoztam kis ideig. Itt azt tapasztaltam, hogy a gyerekek érdeklődnek kedvenceik iránt, fogékonyak az állattartásról szóló információkra. Viszont azt is sokszor láttam, hogy egy-egy család nem feltétlenül gondolta át, milyen nagy felelősség kutyát vagy macskát magukhoz venni. Gondoltam, társadalmilag hasznos a műveimben olvasható tippeket leírni, méghozzá úgy, hogy a lehető legjobban megértse őket mindenki. Azt pedig nem nagyon tapasztaltam más könyvek esetében, hogy a szerző az állat szemszögéből mesélte volna el a mondanivalóját, ezért is döntöttem e mellett. Engem is meglepett a sikerem, eddig szerencsére csupa pozitív visszajelzést kaptam kicsiktől és nagyoktól egyaránt. Apukám egyik kollégája például azt mondta, a gyermeke még soha egy könyvet sem olvasott végig, az Egy kutya útmutatója kis gazdiknak című írásomat viszont többször is [/su_quote]

– fejtette ki Balatonyi Lilla.

Könyveit a szerző illusztrálta: a rajzok és szövegek humorosak, néha szarkasztikusak, tanulságosak

A könyvek ugyan laza, humoros hangnemben íródtak, de hitelességükhöz mindenképp hozzátesz, hogy állatorvos szakember tanácsait tartalmazzák. Fókuszban a házi kedvencek szükségletei állnak. Balatonyi Lilla nem titkolt célja műveivel, hogy felkeltse a figyelmet a felelős állattartás iránt, sőt, akár az is, hogy lebeszélje az arra alkalmatlan embereket a gazdiszerepről. Úgy fogalmazott, főként azért éppen gyerekeknek írta az útmutatókat, mert szerinte a fiatalok szemlélete az állattartást illetően még formálható.

Elárulta: gyakran könyvek, utcán hallott történetek, vagy a környezetében élők inspirálják.

A nap huszonnégy órájában történetek kavarognak a fejében, zuhanyzás, autózás, sétálás közben is eszébe jutnak ötletek, melyek közül persze nem mindent tud felhasználni, minden befejezett sztorira jut negyven nem befejezett is – mondta.

Balatonyi Lilla könyve egy iskolában olyan nagy sikert aratott, hogy meghívták előadást tartani a gyerekeknek

A pécsi író mindazonáltal nem csak gyerekkönyveket és nem csupán állatokhoz kapcsolódó történeteket ír. Az Utolsó Esély című fiktív regény inkább a tinédzserkorosztályt célozza meg, ez egy fiatal lány és egy versenyló drámája. Az éppen készülő negyedik mű pedig szerelmes történet, amit felnőtteknek is ajánl a szerző, és emberek a szereplői. A vak vezetőkutya története pedig már olvasható online formában.

A könyveket a szerző honlapján, a kiadónál, de több könyvesboltban és online áruházban is beszerezhetjük. Mindemellett érdemes figyelni a pécsi állatmentő szervezetek közösségi oldalait, hiszen néha jótékonysági licit útján is hozzájuthatunk egy-egy kötethez, így pedig nem csak értékes olvasmányt kaparinthatunk meg, hanem jótettet is végrehajtunk.

Sok óvoda, iskola, állatorvos és állatmentő egyesület is rendelt már a népszerű könyvekből 

[su_box title=”Balatonyi Lilla” style=”glass” box_color=”#b7e6e9″ radius=”2″]2018-ban végzett az Állatorvostudományi Egyetemen, ezt követően 2 évig dolgozott Pécsen klinikus állatorvosként. Az írást már egészen kicsi gyermekként kezdte, kezdetben írói vagy tanári pályára készült, de az állatok szeretete miatt és praktikus okokból mégis máshogy döntött. A rendelőben eltöltött évek alatt azonban megfogalmazódott benne, hogy a gyógyító munka mellett hasznos lenne nagyobb tömeghez is eljutó tájékoztatókat készíteni a gazdiknak, főleg a gyermekeknek. Így született meg első könyve, az Egy kutya útmutatója kis gazdiknak. A kötetet helyi állatorvosok és állatmentő szervezetek is népszerűsítették, de nagy sikere volt oktatási intézményekben is. Mára pedig már több műve jelent meg, melyeket értékesít is a szerző. [/su_box]

Hirdetés