20 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapHírzónaA negyedbe költözik a Dominikánus Ház

A negyedbe költözik a Dominikánus Ház

A Pécsi Kulturális Központ májusig átköltözik a Zsolnay Kulturális Negyedbe a Dominikánus Házból. Emellett a szervezet is változás előtt áll, hiszen a programszervező társaság a jövőben együttműködik a negyed apparátusával, a párhuzamosságokat pedig megszünteti a város; cél a minőség és a hatékonyság.

A Dominikánus Ház pezsgő kulturális élete bizonyosan megváltozik nemsokára, hiszen az épület eddigi használója, a többek között fesztiválok, koncertek, felolvasóestek szervezését végző Pécsi Kulturális Központ a Zsolnay-negyedbe helyezi át székhelyét júniustól. Ezzel együtt a programok otthona is az E28-as és az E78-as épület lesz, valamint a szintén a negyed fenntartásában működő Művészetek és Irodalom Házába kerülnek át a már megszokott, s az új rendezvények.

Pécs kultúráért felelős alpolgármestere, Nagy Csaba lapunknak a várható változásokkal kapcsolatban leszögezte: a költözéssel a város kulturális sokszínűségének, az ismert programoknak meg kell maradniuk. Mindezzel együtt elmondta: Pécs kulturális rendszere a negyed beindulásával megváltozott, így a központnak is idomulnia kell az új helyzethez. Az alpolgármester hozzátette: a kulturális központ nélkül nem is lehetne működtetni a több mint 40 ezer négyzetméteres létesítményt.

Nagy Csaba elmondta: a pécsieket a legkevésbé sem érdekli, hogy milyen szervezeti struktúra szervezi meg a programokat, csak az a lényeges, hogy a tradicionális és az új rendezvények a lehető legmagasabb szinten folyjanak.

Éppen ezért a negyedet és a kulturális központot a következő egy-két hónapban „összefésülik”, s igyekeznek a párhuzamosságokat megszüntetni. A lényeg, hogy egy egységes szerkezetben minden feladatnak meglegyen a felelőse, szakértője; ily módon egymást erősítheti a két szervezőcsapat.

Az alpolgármester elmondta: jelenleg a szakmai egyeztetések zajlanak a pécsi kulturális programszervezés jövőjéről, a jogi és a gazdasági tárgyalások után arra is sor kerül, hogy a jelenlegi értékek megőrzésével miként lehet a leghatékonyabban működtetni a negyedet, benne a kulturális központtal.

A kiürülő Dominikánus Ház sorsával kapcsolatban annyit lehet tudni, hogy a kezelő Pécs Holdingnak hasznosítási tervet kell kidolgoznia. Eladására nem készül a város, mondta Nagy Csaba, ám elképzelhető, hogy más funkciót tölt majd be a kulturális rendezvények korábbi helyszíne. Nem kizárt, hogy iroda vagy bankfiók lesz belőle.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő