Hirdetés

A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában és Óvodában kiemelten figyelnek a kulturális hagyományok megőrzésére, miközben napi szinten küzdenek a nehéz sorsú gyerek fejlődéséért, tehetségük gondozásáért – mondta Péterffy Attila polgármester az idei Bogdán János-díj átadóünnepségén.

Április 12-én délelőtt adták át a tavaly alapított Bogdán János-díjat, amelyet olyan roma és nem roma polgárok és közösségek kaphatnak, akik sokat tettek Pécs roma közösségének kirekesztése ellen. Az önkormányzati elismerést idén a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda kapta. A díjat az intézményben tartott zenés-táncos ünnepségen Péterffy Attila polgármester adta át Király Péter főigazgatónak.

A diákok és tanárok mellett az eseményen többek között részt vett Felföldi László megyéspüspök, Sajgó György, a körzet önkormányzati képviselője, valamint Nyőgéri Lajos és Zag Gábor alpolgármesterek is.

– Pontosan tudjuk, hogy roma honfitársaink társadalmi integrációja a 21. század elején még mindig komoly kihívásokkal néz szembe. Szomorú, de máig jellemző az őket érintő egyenlőtlenség és diszkrimináció. Mi, pécsiek ugyanakkor büszkék vagyunk rá, hogy erős közösségek összetartó együttese vagyunk. Aktív civil közösségeink, sokszínű intézményeink, egyházi felekezeteink városunk védjegyei – mondta beszédében Péterffy Attila.

Kiemelte, hogy az önkormányzatnak kulcsszerepe van abban, hogy elősegítse a befogadó környezet kialakítását, ezzel pedig azt, hogy a roma közösségek aktív és büszke részesei legyenek a pécsiek közösségének.

Felföldi László megyéspüspök és Péterffy Attila

– A kirekesztés felszámolására a legfontosabb eszköz az érzékenység, a párbeszéd, a jó szó – fogalmazott a polgármester.

Péterffy Attila ezt követően felidézte, hogy tavaly az első Bogdán János-díjjal Európa első és máig egyetlen roma gimnáziumát, a Gandhi Gimnáziumot tüntették ki, idén pedig – folytatta – a jelölők több mint fele a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolát és Óvodát javasolta a kitüntetésre.

Sajgó György, Péterffy Attila, Király Péter főigazgató és Felföldi László

Mint mondta, az intézmény vezetése és tantestülete kiemelten figyel a kulturális hagyományok megőrzésére, miközben napi szinten küzd a nehéz sorsú gyerek fejlődéséért, tehetségük gondozásáért.

– Pécsen, ezen a sokszínű városon belül ez az intézmény egy befogadó és elfogadó közösséget alkot. Egy szeretetteljes második otthont. Itt a gyermekek olyan közösségben fejlődhetnek, ahol egyéni képességeiket figyelembe veszik, személyre szabott oktató-fejlesztő nevelésben részesülhetnek. Úgy, hogy közben ápolják a roma közösség hagyományait is. Azt gondolom, hogy ez valódi pécsiség – zárta beszédét a polgármester.

Hirdetés