Hirdetés

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. az önkormányzattal és a Pécsi Tudományegyetemmel közös összefogásban felkérte az egyetem Műszaki és Informatikai Karának építészhallgatóit a Vásártér új, egységes arculatának megtervezésére.

Nem mindennapi együttműködés egy új Vásártérért

A Vásártér Pécs megkerülhetetlen, ikonikus és egyértelműen egyik legnépszerűbb helye, ez nem vitás. Egy-egy forgalmasabb vasárnapon 18-20 ezren is kilátogatnak a közel 700 árusnak helyet adó pécsi „nagyvásárba”, ahol – kis túlzással élve – tulajdonképpen mindent lehet kapni. Mindent is. A vásárba látogatók – valamint természetesen a vásárban árusítók – számára azonban nem csupán a portékák végtelennek tűnő kínálata számít, hanem a Vásártér állapota, komfortossága, optimális kialakítása is.

Új arculatot kaphat a Vásártér

A Vásárteret üzemeltető Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. legutóbb 2014-ben végzett jelentősebb átalakítást a kultikus helyen, ekkor a büfék előtti területre építettek egységes előtetőt, kihelyeztek pihenő padokat, az autókereskedők számára pedig többek között díszburkolatos, kavicsos területet, valamint internetelérést biztosítottak.

A közeljövőben azonban a vagyonhasznosító cég jóval nagyobb fejlesztéseket tervez a Vásártéren, mondhatjuk úgy is, hogy a Vásártér teljesen újjászülethet.

Erre pedig nagy igény van, mind a vásározók, mind pedig az árusok részéről. A PVH – az önkormányzattal és a Pécsi Tudományegyetemmel közös összefogásban – felkérte az egyetem Műszaki és Informatikai Karának építészhallgatóit a Vásártér új, egységes arculatának megtervezésére, ami fontos lépés az elavultnak tekinthető tér fejlesztésének, rendezésének és átépítésének előkészítésében.

„Zöld” szellemiség és Vásárváros

A hallgatók a közös munkában két mesterszintű kurzus keretében vettek rész. Az egyik kurzus során feladatuk egy úgynevezett „Vásárváros” egységes fejlesztési koncepciójának kidolgozása volt. Ez a lehetséges „Vásárváros” az Expo Centerre, az azzal szemközti parkoló területére, a Pécsi-víz környezetére, valamint a Nyugati ipari út közti területekre terjedne ki, ezeknek a területeknek a hasznosíthatóságát vizsgálták a hallgatók. Emellett foglalkoztak a korszerű, megfelelő árusítás módjának és helyének kialakításával is: a Vásártér tájépítészeti, valamint építészeti megújítását fogalmazták meg a kurzus során.

Látványterv – akár ilyen is lehet az új Vásártér (kép: PTE MIK)

A másik egyetemi óra keretében pedig a fenntartható település- és környezettervezés témakörét vették górcső alá. A hallgatók ezen a kurzuson megismerték az önkormányzat „Európa Zöld Fővárosa” programját, amelyet alapul véve öntötték tervekbe a Vásártér „zöld” fejlesztésével kapcsolatos gondolataikat. A leendő építészek tervjavaslatai elsősorban tájépítészeti megközelítésűek, de ugyanúgy megfogalmaztak településfejlesztési elképzeléseket, ahogy építészeti elemeket is.

Az uniós támogatási ciklusban is nagy szerepe lehet a terveknek 

-Pécsi vagyonhasznosítóként fontos számunkra, hogy olyan egységes arculatú modern tereket alakítsunk ki a vásár számára, amik mind esztétikumukban, mind funkcionalitásukban jól hasznosulnak. A városi cég, az önkormányzat és az egyetem tavaly megkötött együttműködésének nem titkolt célja, hogy uniós támogatások felhasználásával olyan koncepciót valósítsunk meg, ami zászlóshajója lehet Pécs Európa Zöld Fővárosa programpályázatának – mondta Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója.

Szabó Szilárd kiemelte: az elkészült ötletterveket felhasználják a 2021-2027-es európai uniós támogatási időszakban elérhető támogatások hatékonyabb elnyerése érdekében.

Látványterv – egységes pavilonok és standok (kép: PTE MIK)

-Ahogyan minden más mérnök- vagy alkalmazott művészeti jellegű szakma esetében, az építészképzésben is kiemelt jelentőségű, hogy a pályára készülő egyetemi hallgatók már a képzésük során valós feladatokkal találkozzanak, hiszen ez a későbbi szakmájuk körülményeit modellezi. Mindig figyelünk rá, hogy helyi, illetve környékbeli helyszíneket, vagy kapcsolható témát keressünk, ahol láthatók a valós felhasználók, tudunk találkozni a helyszínhez köthető funkció fejlesztőivel, tulajdonosaival is, és így kölcsönös inspiráció révén készüljenek a hallgatói tervek – foglalta össze az együttműködést Medvegy Gabriella, a Műszaki és Informatikai Kar dékánja.

Hozzátette: élvezték a közös munkát Vásártér árusaival és a PVH munkatársaival, akikben a Vásártér gondos üzemeltetőit ismerték meg.

Virtuális kiállításon tekinthetjük meg a koncepciókat

Az építészhallgatók elkészült koncepcióterveit – szám szerint 21-et – a kar oktatói és hallgatói által létrehozott virtuális nyilvános kiállításon (amelynek idézőjeles helyszíne a kar Boszorkány utcai aulája) mutatják be március 8. és 31. között. A terveket kisfilmek és prezentációk formájában ismerhetjük meg a „virtuális barangolás” során (a filmek visszatekerhetők, megállíthatók).

A kiállítás itt nézhető meg.

A virtuális kiállítás megtekintését követően közönségszavazás formájában lehetőség nyílik a hallgatói munkák értékelésére és véleményezésére is. Fontos, hogy minél többen vegyenek részt ezen a szavazáson, hiszen annak eredményét figyelembe fogják venni a jövőben megvalósuló, teljesen újragondolt Vásártér kialakítása során. A szavazás a kiállításon „sétálva” is elérhető, de itt egy link is hozzá.

A vásártéri árusok szerint is ráfér a megújulás a területre

A Pécs TV stábja március 7-én járt kint a Vásártéren, ahol a jelenlegi állapotokról kérdezték a pécsi vásározókat. A városi televíziónak több árus is elmondta, hogy a szociális helyiségekre – az illemhelyekre és mosdókra – ráférne a fejlesztés, egyikük ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „katasztrofális a helyzet”, egy másik árus pedig azt mondta, hogy több kézmosóra és vécére lenne szükség.

Sokan panaszkodnak a járdák és utak minőségére

Fontosabb ugyanakkor – mondta egy árus – hogy a Vásártér egyes járdái repedezettek, feltöredezettek, ebből kifolyólag pedig történtek már balesetek is. A Pécs TV tudósításából kiderül, hogy utóbbi jelenti a legnagyobb problémát a vásárba járók számára. Egy megszólított idős úr szerint is ráfér a megújulás a járdaburkolatra, mert sok nyugdíjas megbotlik a kisebb-nagyobb repedésekben, és hozzátette, hogy évek óta rendszeresen látogatnak ki a vásárba, az utóbbi években pedig nem tapasztalt kifejezetten nagy változásokat a vásártér állapotát illetően. Három árushölgy ezzel kapcsolatban azt is kiemelte, hogy esős időben a kátyúkban rendszeresen megáll a víz, ami miatt a vásárlók nem tudnak megállni a standok előtt.

Teljesen újjászülethet a kultikus pécsi vásár (kép: PTE MIK)

Egy másik hölgy kiemelte, hogy a pavilonokra is ráfér a korszerűsítés, úgy fogalmazott, hogy ezek az „ócska, összetákolt bódék” úgy néznek ki, mintha „romos házak” lennének. Több megszólaló is problémaként említette, hogy a pavilonokat egységesíteni kellene, az árusítóhelyeket pedig szervezettebben is szét lehetne osztani a területen, valamint nagy igény lenne a sorok kiszélesítésére is, mert egy forgalmasabb vásári napon a vásárba látogatók nehezen tudnak közlekedni.

Ezek a pécsiek által említett problémák természetesen nem újdonságok a PVH számára.

A városi vagyonhasznosító cégtől megtudtuk: ismerik a vásározók és az árusok felvetéseit, észrevételeiket, éppen ezek miatt dolgoznak egy nagyszabású és átfogó fejlesztés megvalósításán, aminek első állomása a Műszaki és Informatikai Karral közös projektjük.

A Pécs TV Vásártéren forgatott riportját március 12-én 19 órakor láthatják a heti híradóban.

Hirdetés