A pécsi fecskék titkos élete

Hirdetés

Minden reggel ugyanazon az útvonalon közlekedem, és a jó meleg nyár beköszöntével az újra felbukkanó apró villásfarkú madárkák szélsebes röpgyakorlatait megcsodálva, vidám csivitelésük közepette érek be a munkahelyemre. Meglehet, hogy néhányan észre sem veszik őket, de talán sok pécsinek épp miattuk lesz szebb a reggele. Most felfedjük az egyik patinás belvárosi épülettömbben fészkelő fecskék „titkos életét”, mutatunk néhány kedves képet róluk.

Nem egyszerű ilyen pici, ráadásul gyors állatokat lefényképezni, sőt kérdéses is maradt, hogy egyáltalán sikerült-e fotósunknak a kis „csóvákat” legalább egy-egy képen megörökíteni. Sorozatunk szerencsére ezt bizonyítja, mutatjuk a pécsi fecskéket!

[su_carousel source=”media: 533524,533530,533529,533528,533527,533526,533525,533532,533531″ width=”700″ height=”620″ items=”1″ title=”no” speed=”300″]

Mi a képsorozat apropója?

Leginkább az, hogy bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy régebben, néhány éve még szinte fekete volt az ég bizonyos napszakokban (reggel és estefelé) a sok repkedő, hangos madártól, viszont mostanság alig-alig látunk pár fecskét. Nagyon megörültem, mikor észrevettem a belváros szívében lévő épület tetején sorakozó fészkeket.


Sajnos az utóbbi két évtizedben a hazai fecskeállomány közel felére csökkent, aminek többek között a háztáji állattartás megszűnése, a fokozott mértékű rovar- és szúnyogirtás, a fecskefészkek leverése és a tartós hidegfrontok az okai – írtuk meg tavaly.

Pár dolgot mindenképp tehetnénk, hogy segítsük ezeket a nem csak aranyos, de hasznos madarakat, például azzal, hogy háborítatlanul hagyjuk és főként nem verjük le fészkeiket csak azért, mert nem kívánt helyre „pottyantanak”. Készíthetünk e célból „fecskepelenkát”, ami tulajdonképpen egy lap, melyet közvetlenül a fészek alá kell felhelyezni, és így felfogja a madarak és fiókák ürülékét, a fészek alatti terület pedig tiszta maradna.

Házunkhoz is csalogathatjuk a kismadarakat műfészkekkel, vagy egy-egy sárgyűjtő hely kialakításával, hogy könnyebben tudjanak száraz időben fészket építeni.

Magyarországon egyébként három fecskefaj (füsti-, molnár- és partifecske) fészkel. Mindegyik védett, természetvédelmi értékük 50 ezer forint.

Hirdetés