23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekA pécsi Fidesz-éra két meghatározó médiaszemélyisége indított lapot Pécsen

A pécsi Fidesz-éra két meghatározó médiaszemélyisége indított lapot Pécsen

A laptulajdonos Fodor-Petrov József céges érdekeltségei több önkormányzati céggel is gyümölcsöző kapcsolatban voltak az elmúlt években. Az újság kreatív munkatársa a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz tartozó szegedi lap főszerkesztője, Páva Zsolt egykori kampánytanácsadója, Kapitány Gergely.

Elindult a Pécs Aktuál nevű online lap. A beköszönő cikkben hangsúlyozzák, hogy a tisztesség-sokszínűség-egyensúly hármas mentén kívánnak dolgozni, ezt annyira komolyan gondolják, hogy ezek a szavak nagy kezdőbetűvel szerepelnek a szövegben.

Azt írják: „szeretnénk visszatérni ahhoz a mára már szinte elfeledett hagyományhoz, miszerint egy lap feladata a tárgyilagos, korrekt, kiegyensúlyozott, tisztességes tájékoztatás. Őszintén törekszik arra, hogy minél több nézőpontból mutassa be a város történéseit, mentesen bármilyen érdekektől.”

A lapot a P1 Media Group Zrt. adja ki, melynek tulajdonosa Fodor-Petrov József, akinek az érdekeltségei több pécsi önkormányzati céggel is szerződésben álltak a fideszes városvezetés idején. A Média1 közérdekű adatigénylés nyomán tudta meg, hogy a Fidesz-érában csak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) 2014-től 2019. november 19-ig közel nettó 217 millió forintot fizetett ki olyan cégeknek, melyeket Fodorral összefüggésbe lehet hozni. Fodor érdekeltségei közé tartozik többek között a Rádió 1 Pécs, a 101,7 Pécs FM, az I love Pécs magazin, az I Love Pécs Café, és benne van a pécsi önkormányzattal közösen alapított turisztikai cégben, az Irány Pécs NKft.-ben is.

A Szabad Pécs szintén közérdekű adatigénylés után írta meg, hogy Fodor érdekeltségei 2017-ben és 2018-ban sokmilliós szerződéseket kötöttek a Pécsi Vagyonhasznosítóval.

A lap impresszumában kreatív munkatársként szerepel Kapitány Gergely neve és fényképe. Ő sem lehet ismeretlen a pécsi közélet és média iránt érdeklődők számára. A kétezres években újságíróként és televíziós riporterként dolgozó Kapitány 2009–2010-ben Páva Zsolt kampányfőnöke volt, számos önkormányzati cégnek adott kommunikációs tanácsot éveken át a fideszes városvezetés idején. Ő állt az OKPécs nevű, néhány hónappal ezelőtt megszűnt hírportál mögött. Az elköszönő cikkben azt írta, talált egy „független, piaci befektetőt”, aki „a lehető legtávolabb akar maradni a napi pártpolitikától és úgy általában is a politikától”. Tavaly tavasszal tulajdonos-főszerkesztői minőségében jogerősen elítélték, mert a bíróság bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében egy Bachar Najariról, a Zsolnay-gyár tulajdonosáról írt cikk miatt. Kapitány Gergely jelenleg a Szeged Ma főszerkesztője a lap impresszuma szerint. Ezt az újságot a Napfénymédia és Marketing Kft. adja ki, aminek a fideszes médiaholding, a KESMA a tulajdonosa.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő