23 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA Tour de Hongrie-ra hangol az Árkádban nyílt kiállítás

A Tour de Hongrie-ra hangol az Árkádban nyílt kiállítás

Május 12-én Pécsre érkezik a Tour de Hongrie (május 10–14.), ennek apropójából kerékpáros kiállítás nyílt az Árkád közepén. A megnyitón Péterffy Attila polgármester, és Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója arról is beszéltek, hogy nagyon várják már a világsztárokat felvonultató mezőnyt, és a város számos kiegészítő programmal kedveskedik a bringásoknak.

Versenykerékpár a 70-es évekből, mai csúcskategóriás bringa, számos, a város biciklis múltjára utaló ereklye, és az idei Tour de Hongrie-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalók – ezek várják azokat az Árkád közepén, akik megnézik a ma kora este megnyílt kerékpáros kiállítást.

A tárlat bemutatásán Pécs polgármestere, Péterffy Attila, és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Máté János is tiszteletét tette – ráadásul számos hasznos információt osztottak meg a május közepén Pécsre érkező magyarországi országúti körversenyről. Lett volna egy harmadik, igazán különleges vendége is a megnyitónak, méghozzá a kerékpársport egyik legendája, Stephen Roche, azonban a Tour de Hongrie sportnagykövete – azonban a hajdani világbajnok autója út közben defektet kapott, így nem tudott időben Pécsre érni.

Persze így is volt néznivaló az Árkád központi aulájában kialakított tárlaton.

– Büszke vagyok arra, hogy a nemzetközi rangsorban szintet lépett versennyel minden eddiginél rangosabb mezőny érkezik Pécsre – mondta el köszöntőjében Péterffy Attila. – Nemzetközi sztárok tekernek majd Pécsett, ami óriási dolog. Ennek megfelelő lesz a verseny iránti érdeklődés is, a nemzetközi tévéközvetítés révén azok is megismerhetik városunk szépségét és pezsgését, akik egyelőre még nem hallottak rólunk.

A városvezető hozzátette, a kerékpársport ikonjaival feltöltött mezőnytől azt reméli, az amatőr versenyzőket még eltökéltebbé teszi majd, a hobbi kerékpárosokat pedig megerősíti abban, hogy az egészségük megőrzése érdekében ők is egyre többet tekerjenek.

– Méltó házigazdák leszünk, ebben biztos vagyok – szögezte le a polgármester. – Kellő erőfeszítéssel és lelkesedéssel készülünk a versenyre. A fenti célt szolgálja ez a kiállítás is. A tárlat, amit láthatunk, a pécsi kerékpársport régmúltjába vezeti vissza a közönséget. Láthatjuk, hogy van mire büszkének lennünk.

A sajtótájékoztatóval egybekötött kiállítás megnyitóján Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy május 12-én, a Tour de Hongrie pécsi befutójának napján az egész városban kerékpáros programok várják majd a pécsieket. Lesz bringás reggeli, nagy gurulás, amely során a város különböző pontjairól, motoros felvezetéssel jöhetnek be a biciklire pattanók a belvárosba, és minden korosztályra gondolva szerveznek  érdekes eseményeket.

A PSN tető alá hozta az I. Zsolnay Kupa amatőr versenyt is. Itt a mezőny pontban akkor rajtolhat majd el a Széchenyi térről, amikor a Tour de Hongrie versenyzői elindulnak az aznapi szakaszon Kaposvárról. A főverseny pécsi útvonalán tehetik próbára tudásukat és kitartásukat az amatőrök – méghozzá értékes díjakért.

– Hatalmas előrelépés a verseny történetében, hogy idén először Pro Series versennyé lépett elő a Tour de Hongrie – ezt már Krutek László, a pécsi Lutus-Team Kerékpár Egyesület vezetője mondta. – Ez azt jelenti, hogy ennél feljebb már csak a Tour de Franca, a Giro d’Italia és a Vuelta van. Május 12-én a világ legjobb kerékpárosait láthatjuk majd Pécsett is! A négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome is itt lesz.

Az biztos, hogy akit kicsit is érdekel a kerékpársport, annak május 12-én Pécsett a helye, mint ahogyan az is, hogy a ma megnyílt kiállítást is érdemes előtte meglátogatni az Árkád közepén.

– Pécs szívesen fogadja a mezőnyt, a versenyt, és visszavárja a Tour de Hongrie-t, akár már jövőre – mondta végül Péterffy Attila.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő