Hirdetés

A pécsiséghez hozzátartozó ikonikus tv-torony arra az időre emlékeztet, amikor Pécs büszke bányászváros volt, és valódi nagyvárossá alakult – mondta a fél évszázada megnyitott épület jubileumi ünnepségén Péterffy Attila polgármester.

Ötven éve, 1973. április 4-én nyílt meg az ország legmagasabb épülete, a pécsi tv-torony, ezt a jeles jubileumot pedig a 197 méteres kilátóban is megünnepelték. A tv-torony éttermében rendezett koradélutáni sajtónyilvános „születésnapi” ünnepségen Péterffy Attila polgármester, Zag Gábor és Nyőgéri Lajos alpolgármesterek mellett részt vett több önkormányzati képviselő, városi cégvezetők, helyi szervezetek és intézmények képviselői, valamint többek között Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, Horváth Zoltán főispán, Miseta Attila rektor, Drago Horvat horvát főkonzul. A polgármester köszöntőjét Skrionya Zoltán, a tv-torony éttermének és kilátójának üzemeltetője konferálta fel.

Péterffy Attila

– Közismert, hogy a pécsiek és a városba látogatók által fél évszázada birtokba vett, a maga korában is különlegesnek számító torony 197 méteres magasságával mind a mai napig hazánk legmagasabb épülete. De nemcsak ezért kivételes épület. Hanem azért is, mert innen, a városközponthoz képest csaknem 500 méteres magasságból olyan lélegzetelállító látványt nyújt Pécs, ami messzeföldön egyedülálló – kezdte beszédét Péterffy Attila.

Mint mondta, nem véletlen, hogy a pécsi tv-torony a megnyitása óta rendkívül népszerű kirándulóhely, ahova évente tízezrek látogatnak el.

– A Pécsett töltött pihenés kihagyhatatlan része az innen kibontakozó körpanoráma. Pécstől Badacsonyig, a Zengőtől a Papuk-hegységig az egész régiót áttekinthetjük erről az egy pontról. Népszerűsége, fekvése, különleges alakja és egyedülállósága egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a tv-torony városunk jelképévé vált – mondta.

Hozzátette: a tv-torony emblematikus épület, Pécs pedig az ilyen és ehhez hasonló épületek miatt is különleges.

– Ha egy nem idevalósit megkérünk arra, hogy gondoljon városunkra, akkor szinte biztosan olyan épületek jutnak az eszébe, amelyek Pécs kétezeréves történetének egy-egy fontos korszakával azonosíthatók. Van, aki a római korban gyökerező Cella Septichorára gondol. Még többeknek a középkorban alapított, a város történetét ezer éve meghatározó egyházmegye központja, a négytornyú bazilika jut eszébe először. Mások viszont Gázi Kaszim pasa főtéri dzsámijára gondolnak először, ami Pécs nyitottságát, balkáni kapcsolatait és mediterrán éghajlatát juttatja az eszükbe. És ebbe a sorba illeszkedik a legújabb kor ikonikus épülete, a tv-torony is. Ez az épület arra az időre emlékeztet sokakat, amikor Pécs büszke bányászváros volt, és valódi nagyvárossá alakult – fogalmazott a polgármester.

Tolnai Zoltán és Skrionya Zoltán

Megjegyezte, hogy a tv-torony a pécsieknek a fentieknél még többet jelent: egy olyan hely, ami hozzátartozik a pécsiséghez.

– A toronyról mindenkinek van legalább egy személyes története. Mi például annak idején még az égtájakat is úgy tanultuk meg, hogy a belvárosból a tv-torony felé van észak. Ez alapján is mondhatjuk, hogy ez a rendkívüli épület valódi igazodási ponttá vált Pécsett az elmúlt fél évszázad alatt. Amikor több nap után, messziről utazom haza, és először pillantom meg a tv-tornyot, akkor tudom, hogy végre hazaértem. Gondolom, ismerős ez az érzés sokaknak. Nekünk, pécsieknek ez az épület így a hazatérést, az otthont is jelenti egyben. Egy olyan épület születésnapját ünnepeljük tehát ma, amely mindenkiből kivált valamilyen érzést. Az életében először Pécsett járó turistából, a visszatérő vendégből, az ideiglenesen itt élőből és a tüke pécsiből egyaránt. Kívánom, hogy a következő 50 évben is minél többen tapasztalják meg ennek a páratlan helynek a hangulatát, élvezzék a példátlan panorámát és legyenek vendégei a pécsi tv-toronynak – zárta beszédét a polgármester.

Péterffy Attila beszédét követően a tv-tornyot üzemeltető Antenna Hungária képviselője, Tolnai Zoltán ismertette röviden az épület történetét, amelyről itt írtunk korábban.

Galériánk az eseményről:

Hirdetés