Börtön lehet az ára az eltiltás alatti vezetésnek

2021 májusától már bűncselekményt követ el az, aki eltiltás hatálya alatt vezet járművet. A Pécsi Járási Ügyészség az elmúlt évben 46 ilyen ügyben emelt vádat. Íme két elrettentő példa.

Mint ismert, az eltiltás hatálya alatti vezetés korábban szabálysértés volt, 2021. május 14-től azonban az, aki így vezet járművet, bűncselekményt követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Súlyosabban minősül annak a cselekménye, akit büntetőeljárásban tiltottak el a járművezetéstől. Ebben az esetben a büntetési tétel három évig terjedő szabadságvesztés.
A Pécsi Járási Ügyészség a 2021. május 14-től 2022. május 14-ig eltelt egy évben 46 ilyen ügyben emelt vádat.

Az egyik vádlott egy visszaeső férfi volt, akit korábban többször végleges hatállyal eltiltottak a vezetéstől. A férfi az eltiltást követően, 2021 novemberében egy hét különbséggel, két alkalommal vezetett kocsit, a második alkalommal ittas volt. Az ügyészség vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés, közügyek gyakorlásától eltiltás és végleges hatályú járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

A Pécsi Járásbíróság elfogadta az ügyészség indítványát és a vádlottat egy év nyolc hónap börtönre, három év közügyektől eltiltásra és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.


A Pécsi Járási Ügyészség eltiltás alatti vezetés miatt 2022. április végén egy húszéves férfival szemben is vádat emelt, akit büntetőeljárásban két évre eltiltottak a vezetéstől tavaly májusban.

A vádlott ellen korábban számos alkalommal folytattak közlekedési szabálysértések miatt eljárást, ráadásul jogosítványa sem volt. A férfi még eltiltás alatt állt, amikor idén április 11-én Pécsen autókázott.

Az ügyészség vele szemben felfüggesztett börtön, pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt – zárul a vádirat.