Ciki vagy menő, ha egy férfi mosogat?

A kultúránkban éppen újragondoljuk a nemi szerepeket, ami sok kérdést vet fel a férfi értékekkel kapcsolatban. Ki számít manapság „igazi férfinak”? Miközben a nők egyre önállóbbak, hogyan változik meg a férfiak szerepe egy párkapcsolatban? Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus pécsi előadásán erről is hallhatunk február 15-én 18 órától a Művészetek és Irodalom Házában. Az előadás a ZsÖK Kultúrával a családokért projektjének köszönhetően ingyenes!

hirdetés
Uránia Mozi

– Valóban válságban vannak manapság a férfiak a férfi minták hiánya miatt?

– Kozma-Vízkeleti Dániel: Nemcsak a férfi szerepek vannak átalakulás alatt, hanem minden nemi szerepkör. Újragondoljuk a családon belül betöltött férfi és női szerepeket, aminek vannak olyan vonatkozásai, amihez egyelőre nem tudunk alkalmazkodni, ezt illetik többen a válság szóval. Ennek lezárásához egy-két emberöltő szükséges, amíg a felborulás után kialakul az új közmegegyezés.

– Hogyan élik meg a férfiak a nők önállósulását?

– A tradicionális szereposztás a nők számára követő, reagáló szerepet írt elő. Azt, hogy napjainkban a nők is kezdeményezőbbek és anyagilag önállóbbak, a férfiak saját korábbi szerepük elvesztéseként élhetik meg. Nincs eszközük az önálló, határozott nőkkel való kapcsolatteremtésre, hiszen a nagyapáinktól kapott gáláns tanácsok – arról, hogy hogyan viselkedjünk a hölgyekkel – nem feltétlenül működnek egy modern nő esetében. Ezért megfigyelhető egyfelől a szerepvesztés, másrészről pedig az elbizonytalanodás, hogy mit kezdjen a férfi egy erős nővel.

– Milyen tanácsot tudna adni ebben az esetben a férfiaknak?

– Tudatosítani kell, hogy az, hogy egy nő önálló és határozott, még nem vesz el tőlünk semmit, nem a férfi lehetőségeit korlátozza, hanem lehetővé tesz egy egyenrangú partneri viszonyt. A nő önállóságát értéknek is lehet tekinteni.

– Mit várnak el manapság a nők a férfiaktól?

– Korábban a feminista mozgalmak sokat panaszkodtak a nőkkel szembeni ellentmondásos elvárások miatt, ám az egyenjogúsítás következtében immár a férfiak is panaszkodnak ugyanerről. Például egy igazi férfitól elvárás, hogy legyen kemény, bátor, határozott, ugyanakkor az is elvárás, hogy mutassa ki az érzelmeit. Egy másik elváráspár, hogy legyen sikeres a munkájában, teremtsen jó egzisztenciát, ugyanakkor minél több időt töltsön a családjával és játsszon sokat a gyerekkel. Ezt egyszerre nehéz megvalósítani.

– Mi a helyzet az otthoni teendőkkel, ciki vagy menő férfiként segíteni a házimunkában?

– Mivel nem az „asszony dolga” a házimunka, ezért az az ideális, ha a férfiak nem segítenek, hanem részt vállalnak a házimunkából. Bárki végezhet bármilyen házimunkát, csak legyen róla megegyezés a kapcsolatban.

(x)

1 hozzászólás

Comments are closed.