Csak óvatosan a kerti sütögetésekkel!

Az egyre melegebb, kellemes nyári időjárás beköszöntével biztosan szívesen rendeznénk kertünkben, erkélyünkön vagy szabad téren sütés-főzést. Azonban ennek elég komoly veszélyei lehetnek. Nem mindegy, hogy hol és hogyan főzőcskézünk – figyelmeztetnek a katasztrófavédők.

Mint tudjuk, szeszélyes is lehet a nyári időjárás, elég egy hirtelen széllökés, ami a kerti asztalról ráfújhat valamit a tűzre, messzire röpülhet a parázs… Íme néhány jótanács a katasztrófavédőktől.

A szakemberek azt javasolják, legyen a közelben oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, mindenképp oltsuk el a tüzet, hiszen még napokig képes izzani, a parazsat pedig ne hagyjuk felügyelet nélkül.

A bográcsozáshoz sokan nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. A gázüzemű berendezések is veszélyforrást jelenthetnek, a tömítéseket megfelelő időközönként cserélni kell, az újat jobb, ha szakboltokban vásároljuk meg. A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk az ilyen főzőkészülékek beszerelését és javítását.

Ellenőrizzük mindig, hogy a csatlakozásnál nem szivárog-e a gáz.

Csere közben tilos a dohányzás, a nyílt láng használata. Palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel. Kerüljük a házi megoldásokat, mert többnyire ezek okozzák a tragédiákat – figyelmeztetnek a katasztrófavédők.

Használat után mindig zárjuk el a palackot.

Gázpalackot csak hivatalos helyről szerezzünk be. Csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Az illegálisan töltött gázpalackok ugyanis veszélyt jelenthetnek nem csak ránk nézve, környezetükre is.

Sokan biztosan megpróbálkoztak már azzal is, hogy a társasház erkélyén grillezzenek. Nagyon fontos tudni, hogy gázpalackról működő grillt, vagy zsámolyt társasház erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan.

Ha az erkélyen grilleznénk, elektromos grillel tegyük.

Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, olvassuk el a társasház házirendjét a biztonság kedvéért, nem tiltja-e ezt.

További részletek ide kattintva olvashatók.

hirdetés

Hirdetés