FBI-os iPhone-hekkelőt próbáltak eladni eBay-en

Az UFED (Universal Forensic Extraction Device) egy az FBI által használt okostelefon-hekkelő eszközök közül. Az izraeli Cellebris cég által gyártott kütyü az egyik leghatékonyabb a kategóriájában, ugyanis rengeteg adatot ki lehet vele nyerni, akár olyat is, amit már töröltek a telefonról.

hirdetés

Egy ilyen szerkezet újonnan nagyjából 5-15 ezer dollárba (körülbelül 1.400.000-4.200.000 forintba) kerül, nemrég viszont feltűnt egy régebbi modell az eBay-en potom 100 dollárért (körülbelül 28 ezer forint).

A Forbes azt nyilatkozta az ilyen eszközökről, hogy néha rendőrök adják el, pár esetben pedig még információkat is tartalmaz korábbi bűncselekményekből. Az amerikai szövetségi kormány, az FBI-tól kezdve a bevándorlási hivatalon át egészen a vámellenőrzésig használ ugyanis a Cellebris által gyártott eszközöket iPhone-ok és androidos okostelefonok feltörésére.

Az Apple és a Google elkötelezetten harcolnak a Cellebrite-hez hasonló cégekkel, akiknek az eszközei a szoftver sebezhető pontjait keresik. Ezek az Apple és a Google számára is ismeretlenek, ennek hála a cégek elkészíthetik a szerkezetet, ami ezeknek a gyenge pontoknak a kihasználására alkalmas. Ha a gyártók is észreveszik a sebezhető pontot, kijavítják, majd kezdődhet elölről a játszma.

Az eBay-en való eladás lehetősége elvileg létre sem jöhetne, ugyanis a Cellebrite értékesítési feltételei kizárják a tovább értékesítést, erre pedig a felhasználóknak külön felhívták a figyelmét, írja a HVG. Mindenesetre érdekes, hogy egy ilyen veszélyes eszköz hogyan kerülhet eladásra egy ennyire nyilvános portálon.

hirdetés

Hirdetés