Hódít a karácsonyi csináld magad őrület!

Lassan ideje van – ahogy az üzletekben a szaloncukortól és csokimikulásoktól rogyadozó polcok is jelzik – a karácsonyi készülődésnek. Na ne essünk túlzásba, még nem kell a Last Christmast beállítani csengőhangnak, de nem árt előre gondolkozni. Íme 5+1 remek ötlet saját kezűleg készíthető ajándékokból.

hirdetés

1. Leporelló kedvenc emlékekkel, kedvenc embereinknek

Nagyszülőnek, barátoknak, párunknak is szuper ajándék lehet! Gyűjtsük össze a kedvenc közös képeinket és hívassuk elő ugyanabban a méretben. Vegyünk kartonlapot és valamilyen színes papírt, amit majd az egyik oldalára ragasztunk. A végén madzaggal kössük össze, adjunk egy kedves címet a könyvnek, és írjuk rá a borítójára. Plusz örömöt okozhat, ha néhány kedves gondolat is kerül a képek alá.

2. Személyre szabott határidőnapló bárkinek

Egy feledékeny kolléga, elfoglalt édesanya, vagy akár a párunk is örülhet egy saját készítésű naptárnak. A lényeg, hogy minél személyesebb legyen. Ha kiemeljük a számára fontos dátumokat, és néhány kedves üzenetet is hagyunk neki a lapokon, garantált a siker. Elrejthetünk benne egy nem tervezett közös programot is, és ha nem lapozza fel azonnal, akkor valóban nagy meglepetés fogja majd őt érni, amikor odaér.

3. Házi szakácskönyv hobbi szakácsoknak és szakácsnőknek

Te is unod már, hogy a receptjeid nyolcvanöt különböző cetlin és elmentett linkeken vannak csak meg? Hidd el, mások is így vannak ezzel, ezért egy ilyen ajándéknak sokan örülnének – persze csak azok, akik szoktak főzni. Nem olyan egyszerű az elkészítése, de megéri a fáradságot, hiszen férfinak és nőnek egyaránt nagy örömet okozhatunk.

4. Óra bakelitlemezből kicsiknek, nagyoknak

Ha van otthon nélkülözhető bakelitlemezünk, ebből remek dekorációt készíthetünk, többek között faliórát is egy szerettünknek. Lefújhatjuk például festéksprével, vagy beboríthatjuk dekupázs-technikával is. Utóbbihoz a bakelitlemez felületét megcsiszoljuk, vizes bázisú alapozóval, majd vizes bázisú akrilfestékkel valamilyen alapszínre festjük. Ezután rákerül a szalvétából kivágott minta, amit dekupázsragasztóval rögzítünk. Következik a mintához illő színekből a körbefestés. Végezetül stencil segítségével felvisszük az óra számlapját, majd lakkozzuk a felületet és beszereljük az óraszerkezetet.

5. Karácsonyfadísz a nagyszülőknek

Karácsonyfadíszből sosem elég, igaz? Habár az interneten már fillérekért szebbnél szebb díszekhez juthatunk, sokkal személyesebb és nagyobb örömet okoz a kézzel készített karácsonyfára való. Egyik kedvencünk a sólisztgyurma, amiből akár kisgyerekekkel együtt is szuper ajándékot gyárthatunk.

2 csésze lisztet, fél csésze sót és 3/4 csésze vizet keverjünk össze, alaposan gyúrjuk át, nyújtsuk ki, majd szaggassunk belőle kisebb-nagyobb köröket. Ezekbe aztán a gyerekek belenyomhatják a tenyerüket vagy a talpukat. Egy szívószállal csináljunk rájuk lyukat, és süssük őket 150 fokon 25 percig. Ha elkészültek, tegyünk rájuk szalagot, és kész is vannak. Ha szeretnénk, akár sima vízfestékkel is továbbfejleszthetjük az ötletet.

5+1. Betonékszer az igazán stílusos hölgyeknek

Az ékszer rendkívül fantáziátlan ajándék lehet, hacsak nem tesszük személyessé. Nagy divatja van most például a betonból készült daraboknak. Amire szükség lesz egy nyaklánc elkészítéséhez: ékszerbeton, öntőforma, víz, nagyobb szerelőkarika, bőrszál (hozzá passzoló végzáró elemmel), vagy lánc és kapocs, fogó, keverőtálka, kanál. A betont bekeverjük a használati utasítás szerint. Sűrű, sárhoz hasonló anyagot készítettünk, amit aztán kisebb adagonként a formába öntöttünk. Ha a forma megtelt, picit, óvatosan meg kell rázogatni, hogy ha maradt benne légbuborék, akkor az a felszínre jöjjön. Ezután meg kell várni, hogy megszáradjon. Ez nagyjából 1-1,5 napot vesz igénybe.

hirdetés
Hirdetés