Minden, amit a gyerekülésről tudni kell

Hány éves korig kell gyerekülésben utazni a kicsinek az autóban? Magassághoz van kötve, vagy életkorhoz? Elől is, vagy csak hátul utazhat a lurkó? Sok kisgyerekes családban vetődnek fel ezek a kérdések. Cikkünkben igyekszünk mindenre válaszolni, az Amreinracing Autószerviz ügyvezetőjének szakértő segítségével.

Melyik kisgyerekes családban ne merült volna már fel a kérdés: hogyan utazhat az autóban szabályosan és biztonságosan a gyermekünk? Nos, szerencsére nem kell tippelgetni, hogy ráleljünk a válaszra, hiszen a KRESZ természetesen ezt a kérdést is pontosan szabályozza. A szabálykövető magatartás elsajátításában Amrein Tamás volt segítségünkre. A nagy tapasztalattal rendelkező autószerelő, az Amreinracing Autószerviz ügyvezetője, műszaki vizsgabiztos magyarázta el, mire is kell figyelnünk, amikor gyermekünket szeretnénk az autóban utaztatni.

– Szerencsére az idevágó rendelet pontosan kimondja, hogy „a gépkocsiban vagy a mopedautóban 150 centiméternél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható” – mondta el Amrein Tamás. – A kisbabák autóban történő utaztatása babahordozóban történik, hiszen ők még nem tudnak ülni. Az ő esetükben a babahordozót az autóban menetiránynak ellentétesen kell elhelyezni, a kisbaba nyaka ugyanis így kapja a legbiztonságosabb támaszt. A legkisebb gyermekeknek szánt gyerekülések egyébként is eleve úgy vannak kialakítva, hogy nem lehetséges őket menetiránnyal szemben rögzíteni. Sok országban az ültetés irányát is jogszabályban határozzák meg, de úgy tudom, Magyarországon az ültetés iránya nincs jogszabályban rögzítve.

Amrein Tamás

Fontos, hogy az anyósülésen menetiránnyal szemben csak akkor szállítható gyermek, ha az ülés előtt nincs légzsák, vagy ha van is, ki van kapcsolva.

– A gyerekülést az első és a hátsó üléseken eltérő magassági határ eléréséig kell használnunk – tette hozzá a szakértő. – A hátsó üléseken addig kell használni, amíg a gyermek el nem éri a 135 centimétert, az első ülésre a határ a 150 centiméteres magasság. Csak akkor hagyjuk el a gyerekülést, ha a gyermekünket a biztonsági öv már megfelelően tartja, a pánt nem a nyakánál, hanem a vállánál húzódik. Ha ez nem így van, akkor ülésmagasítót kell használni. Erre akkor van szükség, ha a gyerek már 135 centiméternél magasabb, tehát kinőtte a gyerekülést, de az autó biztonsági öve magasító nélkül még nem rögzítik őt megfelelően. Az én személyes véleményem, hogy bár a gyerekülés az autóban a szabály szerint akár elől, akár hátul is elhelyezhető, a legbiztonságosabb helye mégiscsak a hátsó üléseken van.

Szerencsére amikor gyerekülést kell vásárolnunk, nem kell autótípushoz keresgélnünk, hiszen ezek a biztonsági eszközök szabvány kivitelben készülnek. Bár sokan szoktak bosszankodni az ülés ki-, és beszerelése miatt, Amerin szerint egy kis gyakorlattal 2-3 perc alatt meg lehet lenni a „szereléssel”, ami ugyan nyilván plusz idő, azonban tekintettel arra, hogy ezzel tudjuk megóvni gyermekünket, igazán nem nagy áldozat. Egyúttal a szakértő azt is javasolja minden autótulajdonosnak, akinek kisgyereke van, hogy szerezzen be ülésvédőt. Az ugyanis a gyerekülés okozta súrlódásoktól, és a lurkók sáros, vizes cipőjétől is meg tudja védeni a gépjármű eredeti kárpitját. Ma már lehet kifejezetten vízlepergető ülésvédőket is vásárolni, amelyeken akár kis tárolózsebek is vannak.

Végezetül kíváncsiak voltunk arra is, hogy egy autószerelőnek könnyebbséget jelent-e, ha a hozzá elvitt, szerelésre váró autóból előre kiveszik az esetleg bent lévő gyerekülést.

– Ez szerviz és szerelő függő – mondta Amrein. – Egy gyakorlott édesapa könnyűszerrel kiveszi és vissza is helyezi a javítás során, de természetesen egy fokkal jobb és kényelmesebb megoldás, ha magunk vesszük ki, mielőtt szervizbe visszük autónkat. Vannak olyan munkálatok, amelyekhez az autó belső terében is dolgozni kell, és az üléseket is ki kell mozdítani, ezért szerencsésebb, ha minél kevesebb felszerelés van a javításra hozott autókban.