Hiánypótló a DRYRivERS okostelefon-alkalmazás, amit a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatóinak részvételével fejlesztettek egy nemzetközi projekt keretében. Az október 5-én a PTE Természettudományi Kar által sajtótájékoztató keretében bemutatott app segít a szakembereknek megérteni a folyamatokat, melyek miatt globálisan egyre több vízfolyás szárad ki. Ehhez azonban szükség van a lakosság részvételére is. 

A sajtótájékoztatón dr. Csabai Zoltán tanszékvezető egyetemi docens, DRYvER szakmai vezető elmondta, a probléma, melyre a kutatók világszerte megoldást próbálnak találni, globális és egyre égetőbb: a bolygón fellelhető egykor állandó folyású patakok az utóbbi 10-20 évben a klímaváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre nagyobb számban száradnak ki.

– A projekt, melynek keretében a jelenleg 19 nyelven elérhető applikációt is létrehoztuk 16 ország, 25 intézményének, több mint 100 kutatóját tömöríti: hidrológusok, vegyészek, szociológusok, közgazdászok is részt vettek benne többek között. A célunk, hogy a szakemberek különböző nézőpontjainak köszönhetően a kiszáradással kapcsolatos problémákat és folyamatokat megértsük, majd olyan megoldásokat tudjunk a gazdasági szereplők, jogalkotók, helyi lakosok kezébe adni, melyekkel ezek a hatások mérsékelhetők. 9 ökorégióban végzünk kutatásokat, Európában 6 mintaterületünk van – hangzott el Csabai Zoltán előadásában.

A pirossal jelölt területeken egyébként is jellemző volt a vízfolyások kiszáradása, a kék szín pedig azt jelzi, hol jelentkezett újabban a probléma

A szakember elmondta továbbá, Magyarországon a részletesen monitorozott nagyobb vizeknek – ez az összes vízfolyás körülbelül 10 százalékát teszi ki – majdnem 30 százaléka érintett biztosan valamilyen módon a kiszáradással.

A nem vizsgált kisvízfolyások jelentős része pedig érintett lehet. Hogy a monitoring jóval hatékonyabb legyen, szükség volt egy olyan hiánypótló alkalmazásra, mint a DRYRivERS.

Csabai Zoltán

– A legfelsőbb szakaszok kispatakjai esetében fogalmunk sincs, mennyire érintettek a kiszáradás által, hiszen hazánk összesen 9800 vízfolyásából csak körülbelül 1000 elég nagy ahhoz, hogy rendszeres méréseket végezzenek róla. Hogy a kicsik mikor, mennyire és hogyan száradnak ki, azt adatok híján nem tudjuk. Emiatt nagyon fontos, hogy az appot minél többen használják a lakosságból. Világszerte arra kérjük a lakókat, hogy ha vizek mentén járnak bármilyen okból, túráznak, kerékpároznak, futnak a természetben, akkor készítsenek az adott patakról bejegyzést az alkalmazás segítségével. Ez körülbelül 20 másodperc alatt megvan és nekünk hatalmas segítség. Egyébként nem csak mobillal lehet adatot közölni, természetesen létezik webes alkalmazás is. Nyilvánvalóan az lenne a cél, hogy minél több fotó és állapotjelentés bejöjjön, ebből tudunk majd következtetéseket levonni – mondta végül Csabai Zoltán.

Így működik az alkalmazás:

Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból, a letöltési linkek és használati útmutatók a projekt weboldaláról is elérhetőek. Az alkalmazás nyílt forráskódú (vagyis bárki fel- és letölthet adatokat), offline üzemmódban is működik és nagyon egyszerű a használata. Gyakorlatilag három lépésből áll a feladat: egyetlen gombnyomással megadni a helyet, majd kiválasztani a mederben tapasztalható aktuális állapotot (áramló víz, különálló medencék, vagy száraz patakmeder), végül készíteni egy fotót. A felhasználó a telefon GPS-ének segítségével meghatározhatja az aktuális pozícióját, de akár a térképen is kiválaszthat új vagy már korábban rögzített helyeket.

Az applikációt népszerűsítő videó: