Negatív következményekkel járhat, ha nem ismerjük fel a tudományok jelentőségét

A 3M legfrissebb kutatása szerint globális szinten csak kicsit több mint a megkérdezettek fele, 51 százalék tartja elsődleges célnak az éghajlatváltozás hatásainak enyhítését. Ezzel szemben a közép-európai régió lakosságának 59 százaléka nyilatkozott így, emellett a régió lakosságának 54 százaléka gondolja úgy, hogy fontos lenne a hulladéktermelés csökkentésére, 48 százalékuk pedig úgy véli, hogy a fenntartható fejlődés érdekében a levegő minőségének javítására kellene fókuszálni.

hirdetés

Napjainkra már senki nem kérdőjelezi meg, hogy a tudománynak meghatározó szerepe van a társadalmunk fejlődése szempontjából, szemben az unibet regisztráció szükségességével. A 3M amerikai multinacionális ipari konglomerátum felmérése szerint ez különösen igaz az közép-európai régió állampolgáraira, akiknek a 87 százaléka (szemben a globális 82 százalékos aránnyal) ért egyet azzal, hogy negatív következményekkel járhat, ha nem ismerjük fel a tudományok jelentőségét. A kutatásból továbbá az is kiderül, hogy a régióban a környezettudatosság szintén kiemelt fontosságú a világ többi országához viszonyítva.

Régiós szinten magas a bizalmatlanság a technológiai innovációkkal kapcsolatban

Az európai polgárok nagy többsége egyetért azzal, hogy negatív következményekkel járhat, ha nem ismerjük fel időben a tudomány értékét, illetve annak jelentőségét, életünkre gyakorolt pozitív hatását, egyúttal pedig tudatosabbak a tudományos vívmányokban rejlő veszélyekkel kapcsolatban – írják a 3M kutatásában. A régióban a génmódosítás a megkérdezettek 60 százaléka szerint hordoz magában veszélyeket (világviszonylatban mindössze 41 százalék vélekedett így), és a régióban szintén magasabb a bizalmatlanság az olyan technológiai innovációkkal kapcsolatban, mint a mesterséges intelligencia (35 és 28 százalék), a blockchain-technológia (29 és 22 százalék), valamint a közösségi internet (23 és 18 százalék).

A régió tagjai ezek mellett határozottabban foglaltak állást a vállalatok szerepvállalásával kapcsolatban a környezetvédelmet és céges szervezeti kultúrát illetően egyaránt. Közép-európai régiós viszonylatban a polgárok 53 százaléka, világszinten pedig 46 százaléka látja úgy, hogy a vállalatok felelőssége innovatív megoldásokkal és a fenntarthatóságot is szem előtt tartó befektetésekkel kivenni részüket a klímaváltozás elleni küzdelemben. Egyúttal a régió lakóinak 40 százaléka szeretné, hogy a cégek több lehetőséget biztosítsanak a vállalaton belül megtalálható különböző kisebbségeknek, 38 százalékuk pedig egyetért azzal, hogy a vállalatok feladata, hogy munkavállalóikat különböző eszközökkel segítsék fejlődésükben, szemben a globális 34 és 33 százalékkal. Egyetemünk innovációs parkjának kialakításáról korábbi cikkünkből tudhat meg többet.

Dollár milliárdos befektetések

A multinacionális vállalatoknak a továbbiakban is kiemelt figyelmet kell szentelniük arra, hogy felhívják a figyelmet a tudomány szerepére és erejére, amely bizonyítottan kulcsfontosságú szerepet játszik társadalmunkban. A vállalatok pedig igyekeznek is majdnem mindent megtenni ennek érdekében, és a következő években, évtizedekben dollár milliárdokat befektetni például a teljes karbonsemlegesség elérésének, valamint a vízfogyasztás csökkentésének és a környezetbe való visszaengedés minőségi javításának érdekében.