Nem hiszünk a szemünknek: 007-es ügynökre hajazó rendszámtrükk

James Bond-filmekbe illő trükkel spórolt egy kamionos az útdíjakon, és valószínűleg a gyorshajtási bírságokon – írták a baleset-megelozes.eu oldalon. 

hirdetés

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) az útdíjak befizetését országosan telepített fix kamerahálózaton, valamint mobil kamerás ellenőrző autókkal végzi. A felvételeket rendszámfelismerő szoftver segítségével valós időben elemzik, ez alapján állapítják meg, hogy az ellenőrzőpontnál áthaladó jármű (legyen személy- vagy teherautó) fizetett-e úthasználati díjat. Ha nem, akkor a felvétel alapján küldik a bírságot.

Természetesen előfordulhat, hogy a rendszám valamilyen okból nem látszik, így szükség van az emberi szemek megbízhatóságára is.

A cég munkatársainak nemrég feltűnt egy fehér kamion, amely az ország különböző pontjain tűnt fel, és a vontatón egy alkalommal sem látszott a rendszám. Ekkor merült fel a gyanú, hogy valami trükk van a dologban.

Így amikor a forgalomfigyelő kollégák ismét megpillantották a rendszámtalan fehér Renault-t a képernyőkön, rögtön jelezték a NAV illetékes osztályának. Így
az M3-ason haladó szellemkamion után eredtek a Vám- és Pénzügyőrség riasztott járőrei,
valamint a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztályának a kollégái.

Azonosítva a gyanús járművet kivezették az autópálya egy pihenőjébe. Ott vizsgálták át a kocsit, amelynek a vezetőfülkéjében találtak egy utólag beszerelt típusidegen kapcsolót: ezt benyomva a kamion első rendszáma lebillent, így vált láthatatlanná a kamerák számára.

Így a sofőr az ellenőrzőponthoz közelítve olvashatatlanná tudta tenni a rendszámot, majd elhaladva visszaállította a normál állásába: erre alapozva nem fizetett úthasználati díjat. Hogy mennyit sikerült ekképp elcsalni, azt még vizsgálják a szakemberek.

A találékony kamionos valószínűleg jobban járt volna, ha ügyességét nem ilyen megoldásra használja, mert ügyében a Hajdúnánási Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya „egyedi azonosítójel meghamisítása” miatt indított eljárást.

Hirdetés