Pécsett igazi baráti közösségbe gyűlhetnek össze a gamerek

2018 őszén alakult meg a Pécsi Gamer Egyesület, mely azóta több száz taggal büszkélkedhet, rengeteg sikeres rendezvényt tudhat maga mögött és most országos hálózatot alakít ki más városok hasonló számítógépes klubjaival. Farkas Ákos egyesületi elnök lapunknak beszélt legújabb terveikről, játékokról, sőt arról is, milyen jelenleg a gamerek társadalmi megítélése.  

Farkas Ákos a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett alapképzésen, jelenleg pedig mesterképzésre jár szintén a PTE-re. Emellett a Pécsi Gamer Egyesület és Bar of Legends esport bár ügyeit intézi. Kedvenc játékai a Warcraft 3 és a World of Warcraft, melyekkel gyerekkora óta játszik. Nagyon szereti az egyéb stratégiai játékokat és sakkozni is jól tud, árulta el lapunknak.

– A játékban rengeteg embert ismertem meg, akik közül sokakkal még a mai napig is tartjuk a kapcsolatot. A számítógépes játékok lényege azonban nem csupán a szórakozás és az ismerkedés; sokat fejlődhet az ember ügyessége, logikai gondolkodása is például. Jelenleg azon dolgozom, hogy a pécsi egyesületünk mellett az országban más városokban is tudjunk gamer egyesületeket létrehozni, ahol igény és lelkesedés mutatkozik. Szerencsére a közösség rendkívül támogató és óriási az érdeklődés – így a pécsi gamerek elnöke.

Az egyesület tervei között az is szerepel, hogy középiskolásoknak és egyetemistáknak előadásokat szervezzenek informatikai témákban

Mit kell tudni az egyesületről? 

– Anno sokat gondolkoztam azon, hogy Magyarországon rengeteg játékos van, akik akár napi szinten játszanak, viszont azok, akik nem akarnak e-sportolni komolyabb szinten, vagy közvetíteni a játékaikat, azoknak nincs közösségük. Nincs olyan helyük, csoportjuk, ahova eljárhatnak, beszélgethetnek vagy játszhatnak, ezért 2018 szeptemberében megalapítottuk a Pécsi Gamer Egyesületet – mesélte Farkas Ákos.

Az egyesületnek nagy segítséget nyújtott a Bar of Legends esport bár, hiszen közösségi teret biztosított számukra. A klubnál viszonylag könnyen tudtak új tagokat bevonzani, aminek következtében 2018 novemberére már több mint kétszáz főre bővült a csoport tagsága.

A tagok nem csak jó közösséghez tartozhatnak, de egyesületi kártyájukkal még kedvezményekre is jogosultak a város több vendéglátóhelyén

Házi kupákat és nagyobb versenyeket is szoktak tartani számítógépen, illetve konzolokon. Az ilyen alkalmakkor előkerülő játékok közé tartoznak többek között a League of Legends, a Counter Strike, a Mortal Kombat, valamint a Fifa. Emellett csapatépítőket is tartanak rendszeresen kvízekkel, társasjátékokkal. 2019-ben összesen 32 programot valósítottak meg közösen, csapatként. Idén pedig még többnapos gamer tábort is szerveznek majd Pécs közelében PC-játékokkal, informatikai témájú workshopokkal fiataloknak.

Tavaly az egyesület tagjai egy nagyobb rendezvény ötletgazdái és főszervezői voltak, ez volt a Gamerzone Játechtér Show. A program óriási sikert aratott, szülők hozták a gyerekeiket, gyerekek hozták a szülőket Farkas Ákos szerint. A rendezvényen ki lehetett próbálni különböző generációs konzolokat, a VR-élményeket, emellett a legmodernebb gépeken lehetett játszani, valamint játékbajnokságok is tartoztak az eseményhez.

Íme egy kis összefoglaló róla: 

Kik lehetnek tagok?

– Az egyesülethez bárki csatlakozhat, nincs megkötésünk. Mindenkit szívesen látunk, aki vágyik egy jó közösségre és számítógépen, konzolon, egyéb platformon keresztül szeret játszani. Valamint azokat is, akik akár társasozni, egyéb szerepjátékkal szeretnek játszani. Sok olyan tagunk is van, aki már csak ritkán tud játszani, viszont szereti a gamer közösséget. Szerintem nem meglepő módon lányok is szép számmal vannak jelen az egyesületben, akik szeretnek játszani, illetve sokan hozták az egyesületbe a barátnőjüket is – így Farkas Ákos. Hozzátette, tagjaik között 14 évesek és 35 évesek is vannak, de apa-fia játékospárosok is csatlakoztak már hozzájuk.

A kocsmakvízek viszonylag újak az egyesület programjai között. Lesznek még különleges, vagy újszerű események?

– Kvízeket elsődlegesen a tagságnak tartottunk eddig, ezek inkább gamereknek valók voltak. Viszont az egyre bővülő tagság ötleteire reagálva ezen most változtatunk: populárisabb, közönségkedvenc sorozatok, filmek és játékok tematikája mentén fogunk kocsmakvízezni, amik bárkinek elérhetőek lesznek – fejtette ki a Pécsi Gamer Egyesület vezetője.

Az első egyesületi kocsmakvíz a Harry Potter világáról szólt, rengeteg csapat jelentkezett rá

Milyen a játékosok megítélése?

Farkas Ákos szerint a gamerek megítélése a közvéleményben sokat változott az idők során. Véleménye szerint a játékok többnyire fejlesztik a képességeket, mint például a logikai gondolkodást és a koncentrációs készséget. Hozzátette, a gyerekek olyan kompetenciákkal is gazdagodhatnak, melyek a tanulásban is segíti őket. A szórakozáson kívül szerinte ezek a játékok legfontosabb hozadékai.

– Amíg régen problémának vélték a szülők, ha a gyerekek – akár erőszakos – videó-, konzol- vagy számítógépes játékokkal játszottak, mára bebizonyosodott, hogy ezektől a játékosok nem válnak agresszívvá, sőt sok esetben épphogy levezetik a felesleges energiát és feszültséget a virtuális világban. Ma már nem is lehet kérdés, hogy ezek a játékok sokszor az egyetemes kultúra szerves részévé válnak – mondta végezetül a gamer.

A számítógépes-, és társasjátékok sok készséges fejlesztenek
hirdetés
Uránia Mozi