Rengeteg az adathalászatos csalás

Rengeteg az adathalászatos csalás, de tavalyhoz képest újdonság, hogy fotót és arcképes igazolványt is kérnek az egyik legnagyobb bankkártyás fizetőoldal, a PayPal nevében terjedő csalásban – mondta Bársony Péter, IT biztonsági szakértő kedden, az adatvédelem nemzetközi napján az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: ez az új típusú adathalászat számos veszélyt hordoz a mesterséges intelligencia alapú videomanipuláció rendszerek elterjedésével.

A technológia segítségével tavaly 75 millió forintnyi eurót csaltak ki egy cégvezetőtől – jegyezte meg.

A fotókkal számos módon visszaélhetnek, többek között politikai manipulációra is használhatják a csalók – hangsúlyozta. A fejlesztők már dolgoznak azon, hogy különböző mesterséges intelligencia alapú felismerő algoritmusokat gyártsanak a manipulált videók felismerésére, de egyelőre csak az egészséges gyanakvással lehet kikerülni az ilyen eseteket – közölte a szakértő.

Az adatvédelem nemzetközi napját az Európa Tanács kezdeményezésére 2007-ben, az ET adatvédelmi konvenciója elfogadásának 25. évfordulóján rendezték meg először az Európai Bizottság támogatásával.