ROADPOL! A részeg, bódult sofőröket és bringásokat szűrik a héten

Az ország egész területén június 14-e és 20-a között tart akciót a Magyar Rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján.

hirdetés
Uránia Mozi

A ROADPOL Alcohol & Drugs nevet viselő akció elsősorban az ittas vagy bódult állapotban lévő járművezetők kiszűrésére irányul, ezért minden igazoltatott sofőrt – beleértve a kerékpárosokat is – ellenőriznek a rendőrök – tájékoztatott közösségi oldalán a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Egyre több kerékpáros okoz balesetet, sőt az is előfordul, hogy részegen.

A KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, azonban tilos kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklire ülni, ilyenkor tolni kell, így gyalogosnak számít az illető.

Amennyiben mégis alkalmatlan állapotban pattan valaki nyeregbe, szabálysértést követ el, és saját magát, illetve a többi közlekedőt is veszélybe sodorhatja, hiszen megnő a reakcióidő, tompulnak az érzékszervek és csökken a veszélyérzet.

Kerékpárral mindenki csak úgy vehet részt a közúti közlekedésben, ha ismeri a rá vonatkozó szabályokat és biztonsággal kezeli járművét – hangsúlyozza a rendőrség.

Fontos, hogy a kerékpár legyen felszerelve a kötelező tartozékokkal. Amennyiben korlátozott látási viszonyok mellett bringáznak lakott területen kívül, viseljenek fényvisszaverő mellényt – és persze közlekedjen mindenki szabályosan.