Szent Flórián-nap: 2000 tűzoltó 500 járművel lesz szolgálatban

Május 4-e Szent Flórián, a tűzoltók és kéményseprők védőszentjének napja, a katasztrófavédelemnél dolgozók számára munkaszüneti nap. De aznap sem maradunk segítség nélkül, ha bajba jutunk.

hirdetés
Uránia Mozi

Május 4-én, kedden az ügyfélszolgálati ügyfélfogadás és a hatósági ügyintézés szünetel a katasztrófavédelemnél. De e-mailt vagy levelet aznap is írhatunk a szervezetnek, a megkeresések utáni munkanapon, május ötödikén regisztrálják, és azt követően válaszolják meg a kérdéseket – olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

A munkaszüneti nap nem érinti a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltókat, ahogyan az év minden napján, ezen a napon is csaknem kétezer tűzoltó lesz szolgálatban ötszáz járművel.

Szent Flóriánról
A legenda szerint Flórián egy katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztriában. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot. Mikor Florianus megtudta, hogy az Enns-parti Laureacumban elfogtak 40 keresztényt, maga is megvallotta hitét. Aquilinus bíró megbotoztatta, és arra ítélte, hogy nyakában malomkővel az Enns hídjáról lökjék a folyóba. Tetemét egy sas őrizte, míg el nem temették. Neve napján népszokásai is a tűzzel kapcsolatosak: egyes falvakban nem raktak tüzet, nem sütöttek kenyeret, a kovácsok sem dolgoztak, másutt viszont épp aznap gyújtottak új tüzet – olvasható a jelesnapok.oszk.hu oldalon.