Az önvezető autók korszaka feltartóztathatatlanul közelít, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb a kormánykerekek teljesen el fognak tűnni az utastérből. Addig is, amíg ez bekövetkezik, számos változás várható a kormányzás terén, például a mechanikus kapcsolat nélküli, „by-wire” rendszerek elterjedése, amik teljesen szabadon konfigurálhatóak – írja az Origo

hirdetés

A nálunk elsősorban a liftjeiről ismert német Thyssennkrupp jelentős autóipari beszállító is egyben, a fő specialitásuk a kormánymű, de gyártanak futómű- és hajtásalkatrészeket is.

A Thyssenkrupp Components Technology egyik fontos európai bázisa Magyarország,
ahol többféle tevékenységet is végeznek. Ezek közül a legfontosabb a kormányműfejlesztő központ Budapesten, amelyet 1999-ben alapítottak.

Ebben az évben készült el ugyanis három magyar doktorandusz ötletéből a cég első elektromechanikus „okos” kormányrendszere, amelyben akkora potenciált láttak, hogy a fejlesztésére Budapesten hozták létre a vállalaton belül is egyedülálló szoftver- és hardverfejlesztési központot.

Ma már közel 800 magasan képzett mérnök dolgozik itt a jövő kormányrendszerein, a központ önállóan határozza meg a fejlesztési irányait, ami kiváltság, de egyben felelősség is.

Kormányzás kormányoszlop nélkül
Zsámbékon, a Driving Camp vezetéstechnikai centrumban ki lehetett próbálni a Thyssenkrupp úgynevezett steer-by-wire (mechanikus kapcsolat nélküli) kormányrendszerét. Az önvezető autók felé vezető út egyik fontos állomása a steer-by-wire technológia, amely a mai repülőgépek mintájára a kormányzásnál nem használ mechanikus összeköttetést a kezelőfelület és az irányított elem között, csupán áram és információ áramlik a vezetékeken.

A saját fejlesztésű „steer-by-wire” rendszerét a Thyssenkrupp az érdekesség kedvéért egy 300 lóerős Volkswagen Golf R-be építette be, a cél az volt, hogy a rendszer ugyanolyan kormányérzetet adjon, mint az autó gyári, elektromechanikus kormányzása.

Ha többet szeretnél megtudni a kormányoszlop nélküli kormányról, akkor kattints az Origóra.

(Kiemelt kép: Origo.hu)