Többféle új módon támadnak az internetes csalók

Megszaporodtak a kibertámadások az elmúlt időszakban: a napokban történt, “túlterheléses támadást” sikeresen bírták a magyar bankok – mondta az Inforádiónak Gábler Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) modellezési és IT-felügyeleti igazgatója. Ezen kívül egy újfajta csalásra is felhívta a figyelmet.

hirdetés
Uránia Mozi

Két területet különböztetünk meg támadások szempontjából: vannak amik az ügyfelekre irányulnak és vannak a bankok elleni támadások. Utóbbinál egyféle “váltságdíjat” követelve igyekeznek ellehetetleníteni a pénzintézetek rendszereit – mondta Gábler Gergely.

A napokban túlterheléses támadás érte a bankokat. Szerencsére ők jól kezelték, így nem volt komolyabb probléma.

A szakember beszélt arról is, hogy az ügyfeleket érintő kísérletek esetében az adathalászat mellett már számos más módszer is megjelent a piacon.

A legegyszerűbb online bankkártyás visszaélési formát az új pénzügyi kettős és erős ügyfélhitelesítési szabályozás január 1-jétől hatékonyan tud majd kezelni. Elterjedt az úgynevezett számlaváltásos csalás is, amikor a bűnözői csoport alapos kutatás végez az ügyfélről, majd a partnerének kiadva magát próbálja eltéríteni a tranzakciót a szokott számlától.

Megjelent olyan, egészen újfajta, kreatív és alapos előkészítést igénylő csalás is, mint a SIM-kártyacsere. Ilyenkor a támadó a mobilszolgáltatónál jelzi, hogy a megkárosítandó ügyfél SIM-kártyája megsérült, ezért újat kér. Miután váltott, a csaló az új kártya birtokában olyan adatokhoz fér hozzá, amivel át tudja venni az irányítást az internetes banki felületeken. Itt jellemzően vagyonos ügyfeleket vesznek célba.

Legyen mindenki nagyon körültekintő! Banki belépési adatot semmilyen formában, semmilyen felületen nem szabad megadni, kizárólag azon, amit saját maga ír be a böngészőbe, tehát SENKI NE KATTINTSON semmilyen e-mailben érkezett hivatkozásra. Emellett nem szabad megadni a személyes adatakat másoknak, továbbá nem szabad képernyőfotót rögzíteni a banki internetes felületen.

A teljes cikk ERRE A LINKRE KATTINTVA olvasható.

hirdetés
Uránia Mozi