A csábító gyorskaják az örök ellenségeink maradnak

A világ szinte bármely pontját meglátogatva, az egyik sarkon biztos, hogy belebotlunk egy gyorsétterembe. A hazánkban megfigyelhető helyzet azonban csak a töredéke a gyorséttermek szülőföldjén kialakult állapotokhoz képest, ahol lassan kihívást jelent olyan fotót készíteni a város egy pontjáról, amelyiken egyik lánc üzlete sem esik bele. Az iparág nő és virágzik, de ezzel együtt folyton felmerül a kérdés: melyen hatással van mindez az egészségünkre?

Hegyekben állnak a kutatások

Tanulmányok tucatjai tárják fel a rendszeres gyorséttermi étkezés egészségügyi árnyoldalait. A kutatások egyértelműen leírják, hogy az egészséges étrend hívei jobban járnak, ha messziről elkerülik ezeket a helyeket. A gyorséttermekben az édes italokkal együtt elfogyasztott szendvicsek kalóriatartalma az egekbe kúszik, miközben a szervezet nem kapja meg a számára fontos tápanyagokat és vitaminokat, és ezen a tényen az sem segít, ha saláta mellett döntünk.

Salátába rejtett kalóriák

saláta

Természetesen kevésbe egészségtelen ételt is választhatunk. A salátáról például azt gondolhatnánk, a mérce másik oldalán áll, de nem árt, ha tudjuk, hogy a rácsorgatott öntet cukortartalmának köszönhetően villámgyorsan veszít pozitívumaiból. Egyes tanulmányok szerint a cézársaláta kalóriatartalma jóval meghaladja a sajtburgerét is.

Sok kicsi sokra megy

Ügyes marketingfogásokkal és alacsony árakkal könnyen csábítják be az éhezve kószálókat az utcáról a gyorséttermek. Odabent azonban az olcsóbb ajánlat ellenére a pénztárca mélyebb bugyraiba is bele kell nyúlnunk. Az ingerek csábításának engedve szinte mindig választunk a menü mellé még más csemegét is, hiszen így jobban járunk.  Ha kiszámolnánk, hogy mekkora összeget hagyunk havonta a gyorséttermekben, biztos leesne az állunk.

Kalóriarengeteg és a gyors elhízás

hamburger_2

A gusztusos csomagolás és a szendvicsbe rejtett néhány darab zöldség ellenére az elhízás veszélye minden egyes látogatás alkalmával nő. Egyes termékeik 1500-nál is több kalóriát tartalmaznak, amit mi még más itallal, vagy sült krumplival is megtoldunk, nehogy éhen maradjunk. Így akár 3000-4000 kalóriát is magunkba nyomhatunk egy étkezés alkalmával.

Megdöbbentő vizsgálati eredmények

A gyorséttermek hívei ritkán mélyülnek el a témát érintő kutatásokban. A tanulmányokban rendkívül döbbenetes eredményekről számolnak be. A hamburgernek értelmét adó marha fasírt akár száznál is több különböző marha húsából áll össze. A sült krumplik különleges ízének eléréséhez egy ismeretlen állati terméket használnak fel.  Az elvégzett tanulmányok szerint az italautomaták 50%-ban fekáliás baktériumok találhatóak.

Vegyszerekkel átitatva

shakes

Az egészséges összetevők nyomait kutatva a tanulmányok épp az ellenkezőkről számolnak be. Nagy népszerűségnek örvendett az egyik gyorsétterem eperturmix itala, annak ellenére, hogy íze nem a valódi gyümölcstartalomról árulkodik. A vizsgálatok során 50 különböző kémiai összetevőt és vegyszert találtak bennük. Bár egészségesnek és könnyű, tápláló italnak tűnik, a szervezet számára kevés a hasznosítható összetevő. A többi termék szintén tartalmaz olyan származékokat, amik a mosóporban, a napvédő krémekben, vagy a szilikon tömésekben fedezhető fel.

A szakértők álláspontját nehéz figyelmen kívül hagyni és talán érdemes megszívlelni, mielőtt újra és újra átlépjük a gyorséttermek küszöbét.

hirdetés

Hirdetés