A Pécsi Balett táncművészeitől tanulhatnak mostantól az alsós picik

Pécsett nagy hagyománya van a táncoktatásnak, több helyen is elsajátíthatják az első lépéseket a felnőttek mellett akár a legkisebbek is. Most kibővül az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola (ECK AMI) táncművészeti ága, a moderntánc oktatás mellett a balett tanszak is beindul az idei évtől. Az órákra a Pécsi Balett táncművészei irányításával a Zsolnay-negyedben kerül sor, 6 éves kortól vehetnek részt rajtuk a gyerekek heti két napon. Beiratkozni szeptember 25-ig lehetséges.

hirdetés
Uránia Mozi

Alsó tagozatos gyerekek vehetnek részt a baletton 6-7 éves kortól. Különös feltételek nincsenek; bárkit szívesen fogadnak, akit érdekel a tánc. Kedden és pénteken lesznek az órák, 14.15-15.45 óra között.

Az érdeklődő gyerekeknek a lehető legjobb tanárai lesznek: Ujvári Katalin [Harangozó Gyula-díj (2019), Az évad legjobb női táncművésze (2016), A Pécsi Balett Társulati Díja (2015)] és Tuboly Szilárd [Pro Talento-díj (2010), Az évad legjobb végzős növendéke (2011), A Pécsi Balett társulati díja (2014)] mutatják majd meg nekik a lépéseket.

Mit kell tudni még a képzésről?

  • Beiratkozni szeptember 25-ig lehetséges.
  • A beiratkozásról IDE KATTINTVA olvashatunk, személyesen beiratkozni pedig az Endresz György utca 2/B-ben lehet.
  • A beiratkozási díj erre a tanévre 8 ezer forint, a térítési díj pedig 30 ezer forint tanévenként, azaz havi 3 ezer.
  • Ha valaki egy másik művészetoktatási intézmény tanulója, ahol térítési díjat fizet, akkor az ECK AMI-nál tandíjas lesz, aminek összege 60 ezer tanévenként, azaz 6 ezer havonta.

Miért érdemes beíratni a gyermeket táncolni?

Papp Dominika, az ECK AMI moderntánc oktatója szerint azért, mert ez a fajta mozgás fizikálisan és mentálisan is egyaránt fejlesztő hatású: javítja az állóképességet, szép tartást ad a hétköznapokban is, szebbek lesznek a kicsik mozdulatai, fejleszti a memóriát és a koordinációs készséget, valamint a koncentrációs készséget és a testtudatot is, mindemellett pedig nagyon jó ritmusérzéket ad. Hozzátette, a gyerek akár több mindent ki is tud fejezni a tánccal, mint verbálisan. Emellett persze sokban hozzájárul az egészséges életmódhoz.

Az órákkal kapcsolatban elárulta, hogy azok tudatosan vannak felépítve: bemelegítés és training, nyújtás, erősítés, koreográfiák betanulása, és a többi. Mivel csoportos órákon vesznek részt a gyerekek, új barátokra is találhatnak, nagyon jó társasági időtöltés. Ha pedig úgy dönt később a poronty, hogy komolyabban szeretne a táncolással foglalkozni, akkor a továbbtanulásához mindenképpen előny ha már elsajátította az alapokat.

„Érdemes egészen kis korban elkezdeni táncolni vagy mozogni, mert ekkor még sokkal könnyebben tanulnak a gyerekek. De persze ez nem kortól függ, én mindenkit biztatnék arra, hogy táncoljon, mert táncolni jó dolog és sosem késő elkezdeni!”

– mondta végül az oktató.

Természetesen felkerestük a most induló balettképzést tartó két oktatót is, hogy feltegyük nekik a fenti kérdést.

Ujvári Katalin lapunknak elmondta, véleménye szerint a tánc a világ legegészségesebb sportja: amellett, hogy endorfint, azaz boldogsághormont termel, fejleszti a koordinációs és koncentrációs készséget és az idegrendszerre is nagyon jótékony hatása van.

„A mozgás a testet, a zene pedig a lelket neveli.”

– így a táncművész. Hozzátette, ez a fajta mozgás segíti a kreativitást, a kreatív gondolkodást is.

A szakember szerint: „4 éves kortól a gyerekeknél már kialakul a ritmusérzék, ezáltal képesek megmutatni egyéni kreativitásukat. Mozgásukat össze tudják hangolni a többi gyerek mozgásával, így képesek arra, hogy csoportban mozogjanak. A tánccal egyszerűen könnyedén és játékosan válik a mozgás az ember szerves részévé, amit gyermekkorban a legcélszerűbb elkezdeni. A rendszeresség pedig a folyamatos fejlődés alapja.”

Örömmel tekint vissza azokra az emlékeire, amiket általános iskolás korában szerzett, mert anno ő is egy ilyen alapfokú művészetoktatási intézményben kezdte a táncos tanulmányait – mondta Tuboly Szilárd.

„Az ott eltöltött idő,a pozitív visszajelzések,a kisebb-nagyobb fellépések és versenyeredmények alapozták meg azt, hogy még ma is ezt a hivatást űzöm.”

– fogalmazott. Elmondta, úgy gondolja, jobb minél előbb elkezdeni a tánctanulást, hogy kialakuljon egyfajta testtudat a kicsiknél.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a táncokban az egyik legfontosabb a kezek és a lábak összekoordinálása; valamint arra, hogy a tánc nagyon jól fejleszti a hallást és a ritmusérzéket. Ráadásul a különböző koreográfiáknál a gyerekek megtanulnak csoportban dolgozni. A balett különösen nagy fegyelmet és kitartást igényel, viszont javítja a testtartást, az ízületek merevségét, sőt huzamosabb idő után konzerválni tudja a testet és az izomzatot – mondta végül a táncművész.

hirdetés
Uránia Mozi