Hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekén rendezik meg Európa-szerte a Kutatók Éjszakáját, a pécsi egyetem idén szeptember 24-én várja a tudomány iránt érdeklődőket.

Az esemény a tudományt és a kutatói életpálya színességét látványos, interaktív, sokszínű programok keretében mutatja be – jelen állás szerint személyesen vehetünk részt a rendezvényen, de online is becsatlakozhat bárki – olvasható a PTE lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Mint írják, a koronavírus-járvány is rávilágít a tudomány fontosságára, mely válaszokat adhat arra, hogyan alakulhat világunk jövője. A kutatás-fejlesztés és az innováció, az új, tudásintenzív termékek előállítása Európa jövőbeli versenyképességének a záloga.

Különösen igaz ez a járványt követő időszak gazdasági megújulására.

Ezért fontos, hogy a társadalom megismerje a kutatókat, a fiatalok pedig a kutatói és fejlesztői karrier lehetőségeit.

A szervezők célja a diákok, szüleik, tanáraik, és minden érdeklődő számára bemutatni, hogy:

a műszaki- és természettudományok a mindennapjainkban milyen mértékben szövik át életünket, mennyire fontosak ezek a szakterületek a folyamatok leírásához, megértéséhez, új összefüggések felfedezéséhez, ahhoz, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot. Fontos cél emellett a tudományos és innovációs tevékenység bemutatása, a kutatói életpálya népszerűsítése.

A Pécsi Tudományegyetem szeptember 24-én közel 200 izgalmas programmal várja a látogatókat, több mint 10 helyszínen nyílnak ki idén is a PTE kapui, a laboratóriumok és kutatóhelyek ajtajai.

Íme egy kis ízelítő a kínálatból, szerintünk valamennyi program nagyon izgalmasan hangzik!

Mindent megtudhatunk például a fogszabályozás rejtelmeiről, megismerhetjük a hullarablók történetét, szó lesz a fekete lyukakról, híres gyógyszerekről, egy fontos és aktuális kérdésről, a cyberbullyingról is beszélgethetünk, valamint látványos kémiai kísérleteket is bemutatnak, és bekukkanthatunk a Szentágothai János Kutatóközpont szuperlaborjába.

Az első kutatók éjszakája rendezvényen csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, és szervezett érdekes programokat, 2019-ben viszont már közel 50 magyarországi település 200-nál több helyszínén 2500 program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

hirdetés
Uránia Mozi