Ezt tedd, ha a gyerek fertőzöttnek tűnik, vagy koronavírusossal került kapcsolatba!

A szülő legdrágább kincse a gyermek, így nyilvánvalóan mindenki retteg attól, hogy porontya beteg lesz. Sőt, mára már az is kiderült, hogy sajnos a világjárvány a legkisebbeket sem mindig kíméli. Éppen ezért rendkívül hasznos ábrát készített két magyar gyermekorvos, melyet a Facebookon rengeteg szakember osztott meg, hogy segítsenek a bizonytalan szülőknek eligazodni, mi a teendő, ha gyermekük koronavírus-tüneteket produkál, esetleg kapcsolatba került fertőzött(ekk)el. 

hirdetés

Iveszics Tünde Terézia, pécsi védőnő is megosztotta az alább látható bejegyzést, így megérdeklődtük tőle, milyen tapasztalatokról tud beszámolni a koronavírus kapcsán. Mindenek előtt megnyugtatott minket, mi szerint szó sincs róla, hogy most tartani kellene a kicsiktől! Mint elmondta, a gyermekek a felnőtteknél sokkal kisebb arányban fertőződnek meg, másrészt pedig általában a tüneteik is enyhék, vagy nem specifikusak. Hozzátette, azért tudni kell, hogy akár teljesen tünetmentesen is lehet fertőző egy kisgyermek, de persze ez igaz lehet akár egy felnőttre is.

Mint mondta, jellemző tünetek lehetnek gyermekkorban az enyhe, megfázásszerű tünetek, a hőemelkedés vagy a láz, a torokfájás, esetleg fejfájás, a klasszikus száraz köhögés, de előfordulhat az izületek és a végtagok fájdalma, illetve hasmenés, hányás is, ami akár vezető panasz is lehet.

– Én azt gondolom, hogy nem kell külön és kiemelt figyelmet fordítani a gyermekekre, hanem ugyanúgy figyelni kell rájuk, mint ahogyan egymásra is figyelnünk kell – vagy kellene – azért, hogy elkerüljük a fertőzést. Azt javaslom tehát, hogy tartsuk be a higiénés szabályokat, a tünetek megjelenésétől kezdve pedig kerüljünk mindenféle emberi közösséget, a gyermekeket ne vigyük bölcsődébe, óvodába, iskolába. Nagyon fontos, hogy mi sem menjünk el dolgozni! Hívjuk fel a háziorvosunkat, a gyermekorvost, aki tájékoztatást ad, segítséget nyújt a további teendők terén – javasolta a védőnő.

Hozzátette, szerinte megnyugtató, hogy a gyermekközösségek jelenleg az infekciókontroll – például a kötelező lázmérőzés, vagy az óvodákban az énekfoglalkozás szüneteltetése – szabályai szerint működnek.

– Mindezek mellett mindenképpen érdemes tudni azt is, hogy a stressz, félelem gyengíti szervezetünket, és így fogékonyabbá tesz mindenféle fertőzésre. Legyünk segítőkészek, empatikusak, figyeljünk egymásra, mert a szeretet, az összetartozás és a hasonló érzések segítik azt, hogy immunrendszerünk optimálisan működjön – hívta fel a figyelmet a szakember.

A már említett folyamatábrán jól látszik, mik a különböző lépések, melyeket a szülőnek és az orvosnak meg kell tennie a tipikus koronavírus-tünetek jelentkezésekor. Sőt, még az is kiderül belőle, mely esetekben szükséges a beteget elkülöníteni más családtagoktól. A táblázat alsó részén pedig azt is megmutatják, hogyan cselekedjünk, amennyiben a gyermek kapcsolatba került olyannal, aki elkapta a vírust.

Készítették: dr. Tordas Dániel hivata és dr. Bogdányi Katalin gyermekorvosok (Forrás: Facebook)