Húsvétkor a legtöbben tojásfestő lázban égünk, hiszen a színes apróság nem csak „fizetség” a locsolóknak, hanem dekoráció is. Festésük közös családi program, ráadásul, ha kicsit odafigyelünk, és természetes anyagokkal színezünk, a tojás része is lehet az ünnepi menünek. Mutatjuk a leghatékonyabb természetes festékeket az „ünnepek ünnepére”.

Minden megszállott tojásfestő olvasónkat buzdítanánk arra, hogy idén természetes anyagokkal dolgozzon húsvétkor, hiszen egyrészt sokkal nagyobb móka kísérletezni a húsvéti ünnepek előtt, másrészt sokkal egészségesebb is. Azoknak kifejezetten ajánljuk, akik a húsvéti asztalnál esetleg bele is kóstolnak a megszínezett tojásokba, mert ha zöldségekkel és gyümölcsökkel festünk, tuti nem lesz bajunk, ha elfogyasztjuk az elkészített tojásokat.

Hidegen és melegen is készíthetjük!

Ha gyerkőcökkel állunk neki a színezésnek, akkor biztonsági okokból célszerűbb hideg módszert választanunk. Ez azt jelenti, hogy amíg egyedül vagyunk, szépen kifőzzük a tojásokat, hogy amikor már a picik is körülöttünk sertepertélnek, ne kelljen a tűzhelyen dolgozni. A hideg módszer során az előfőzött tojásokat a színes lébe merítjük, és minél sötétebb színt szeretnénk elérni, annál tovább hagyjuk állni az oldatban. A meleg módszernél azonban a tojásokat érdemes a színezett lével együtt megfőzni.

A színek elkészítésének egyébként ugyanaz a receptje a hideg és a meleg módszernél is. Nem kell más, mint négy bögre víz, ecet – ez a festék tapadását segíti –, és az adott zöldség vagy gyümölcs, amelyek segítségével megkapjuk az adott színt. Az összetevőket tegyük a lábasba, forraljuk fel, majd vegyük le a hőmérsékletet és hagyjuk állni a főzetet egy fél órát. A tojásokat legalább 15 percig hagyjuk a színes lében ázni.

Nos, akkor lássuk a lényeget, hogy milyen zöldséggel és gyümölccsel érhetjük el a legszebb természetes színeket:

Pirosas színűre festhetjük a tojásainkat céklával, bioboltokban kapható gránátalmalével, de a vöröshagyma héjával is lilás, pirosas színt érhetünk el. Értelemszerűen minél több zöldséget és gyümölcsöt áztatunk, annál sötétebb színt kapunk. Ha például csínján bánunk a zöldhagyma leveleivel, akkor narancssárga színt kapunk, de narancsszínű festékhez juthatunk, ha paprikát, vagy csiliport használunk.

Citromsárga színt kapunk narancs- vagy citromhéj, reszelt sárgarépa, zellermag, őrölt kurkuma vagy kömény felhasználásával. Zöldre festi a tojásainkat a petrezselyem levele, a spenót, a szárított citromfű, és a csalán is.

Gyönyörű világoskék szín lesz az eredmény, ha vöröskáposztával dolgozunk, sötétebb kéket pedig feketeribizlivel, vagy áfonyalével érhetünk el. Kaporral világosbarna „festéket” kaphatunk, ha sötétebb barna árnyalatra vágyunk, akkor pedig erős fekete teával, vagy kávéval érdemes kísérletezni.

Akár még fekete szín is kijöhet, ha előzőleg barnára festettük a tojásainkat, és egy újabb körben dió levelével színezzük. Tökéletes feketét így sem fogunk kapni, de lehet vele kísérletezni.

A színezés előtt jobb, ha szappanos vízzel, alaposan megmossuk a tojásokat, hogy egyenletesen tapadjon a szín, festés után pedig kenjük be őket növényi olajjal, hogy élénkebb, fényesebb árnyalat legyen az eredmény.

Hirdetés