Gyerekkel mennél moziba, színházba?

Lássuk be, nem minden gyereknek könnyű lekötni a figyelmét adott esetben több órára, még akkor sem, ha neki való előadásra váltunk jegyet. Mit tehetünk az ellen, hogy unatkozni kezdjen és az előtte ülőket rugdossa, hisztizzen, vagy csak hangos megjegyzéseket tegyen és lassan kellemetlenné váljon a szitu?

Ez egy összetett és a legtöbb szülő számára előbb-utóbb fontossá váló kérdés. A helyzet megoldásában Szabó Viktória, pécsi pedagógiai szakpszichológus tippjeivel segítünk.

Előre bocsátjuk, hogy a szakember szerint a legfontosabb azt megbeszélni a gyermekkel, hogy mindenki azért vesz részt ezeken a programokon, mert jól szeretné érezni magát. Ha egy szülő úgy látja, hogy gyermeke nem biztos, hogy jól érezné magát, akkor érdemes újratervezni. Amennyiben viszont nyitott a dologra, íme néhány hasznos tanács a pszichológustól. 

Előzetes felkészülés: 

Tervezzünk együtt a gyermekkel!

Ha szeretnénk gyermekünket elvinni egy színházi előadásra, moziba, vagy bármilyen kötött programra, lehetőség szerint vegyen részt a program kiválasztásában, és olyat válasszunk, ami a legjobban illeszkedik életkorához, érdeklődéséhez. Fontos szem előtt tartani ezekben az esetekben az időtartamot és a helyszíneket is.

Beszéljünk róla!

A naptárba közösen beírhatjuk a program napját, amit akár matricával is be lehet jelölni.

Érdemes a gyermekünkkel beszélgetni arról, hogy mikor és hova megyünk, hogyan jutunk el a helyszínre, miről szól a program, milyen hosszú ideig tart, így nem lesz számára ismeretlen.

A felkészülés eszközei

Olvassunk mesét a témában, de a szülő saját élményeit is megoszthatja gyermekével. Játsszunk szerepjátékot a választott  programmal kapcsolatban.

A helyszínen: 

Jegyvásárlás

A jegyvásárláskor figyeljünk arra, hogy ha előadás közben úgy érezzük, a gyermekkel szükséges kimenni (például mosdóba vagy mert a türelmét elvesztette), akkor a távozás a lehető legkönnyebb legyen.

Várakozás, türelem

Szükséges elgondolkodni azon, hogy a gyermekünk mennyit tud várni. Érdemes-e az előadás kezdete előtt akár 15-20 perccel korábban érkezni, vagy elég, ha csupán 5-10 perccel előbb érkezünk a helyszínre.

A gyermeket készítsük fel, hogy a különböző programokon sokszor a büfében és a mosdóban is várakozni kell.

Öltözködés

Vannak olyan programok, amiken illik csinosan, alkalomhoz illően öltözködni. Például egy színházi előadásra nem hétköznapi ruhában megyünk. Ugyanakkor érdemes figyelni a ruha kiválasztásánál arra, hogy a gyermek kényelmesen érezze magát. Ha feszeng az ünnepi ruhájában, akkor nem biztos, hogy jól fogja érezni magát.

Mit lehet és mit nem? Evés, ivás, mosdó, beszélgetés…

A színházakban a szünetekben van lehetőség a fent említett tevékenységekre. A mozinak más szabályai vannak, némiképp kötetlenebb. Viszont a beszélgetés a moziban és a színházban is zavarja a többieket.

Érdemes a kicsikkel beszélgetni arról, hogy hogyan is viselkednek az emberek egy-egy ilyen programon, mit várunk tőlük.

Ha előadás közben adódna gyermekünknek kérdése, előzőleg egyeztessük vele, hogy mindezt halkan jelezze felénk.

Váratlan események

Arra is gondoljunk, hogy egy-egy program akár váratlanul el is maradhat. A program napján érdemes tájékozódni, hogy minden a tervezettek szerint lesz-e.

Betegen semmiképp ne vigyük, mert nem fogja tudni jól érezni magát, fáradt és nyűgös lesz, a szülő is nehezebben fog tudni boldogulni vele.

 

hirdetés
Hirdetés