Ha Lupitának, Terencnek vagy Zenobiusznak neveznéd a gyerekedet, jó hírünk van

2020-tól ugyanis megteheted, ha nagyon akarod. Bizony, többek között ezek is felkerültek a hivatalosan anyakönyvezhető utónevek listájára. Tudjuk, hatalmas a szülők felelőssége, hiszen nem egyszerű egy éppen csak világra jött csöppségnek olyan nevet választani, amivel egész életében azonosulnia kell. De pont ezért: jól gondoljuk meg, hogy kedvenc filmsztárunk, mesefiguránk, földrajzi nevünk, süteményünk, vagy szappanopera-szereplőnk valóban jó ihletés-e a szülőszobán. Persze tudjuk, mindenkinek a saját gyermeke és annak neve tetszik a legjobban, ami jól is van így. Lássuk az idei trendeket. 

hirdetés
Uránia Mozi

A hazánkban elfogadott utónevek között mindig is voltak magyarított alakok, külföldről ilyen-olyan formában – például fonetikusan leírva – átvett trendek. Az utóbbi években azonban mintha az eddiginél is jobban e felé mutatna az utónévlista: vegyük csak példának a fiúnevek között felbukkanó Dzsamal, Dzsasztin, Dzserald, Dzsingiz, Dzsínó, Dzsúlió névsort; vagy a Dzsamila, Dzsenet, Dzsenisz, Dzsindzser felsorolást. Persze, a magyar ábécében a dzs betű adta lehetőségek egyébként is páratlanok a névadás tekintetében, szóval tulajdonképpen példálózhatnánk ezekkel a nevekkel is: Rájen, Rikárdó, Rodzser.

Főleg a leánynevek között rengeteg a már alapból is kicsinyítőképzővel ellátott alak, így csak találgatni tudunk, hogyan lehetne például becézni egy Ajtonka, Angyalka, Csendike, esetleg Fürtike vagy Hajnácska névre hallgató kislányt.

Mi a helyzet Pécsett? 

A Pécsett született bébik esetében inkább a visszafogottabb, már régóta kedvelt nevek voltak jellemzőek az év első heteiben a pécsi klinikán készült babafotókat elnézve: újszülötteket hívnak például Dominiknek, Krisztiánnak, Jánosnak, Milánnak, Márknak, Péternek, Olivérnek, Mátyásnak, Marcellnek, Leventének, Tamásnak, Lucának, Sárának, Fruzsinának, Annának, Hannának és Noéminek. Persze akadnak kevésbé megszokott nevek is a sorban, mint a Kevin, a Benett, a Zoja, a Linett, vagy a Miron. Több kisbabát hívnak Millának és Noelnak, a Szofia és a Szófia nevek is többször felbukkannak.

A 2020 január 1-től adható lánynevek a következők: 

Amana, Anisza, Annasára, Annaszofi, Arlena, Aurora, Avani, Boni, Böbe, Brianna, Daliborka, Deodáta, Didra, Donja, Dvora, Dzsenisz, Egres, Elanor, Elida, Emerina, Estike, Evolett, Gália, Hébé, Hürrem, Ilna, Ira, Jara, Jonna, Katalea, Keikó, Kriszti, Krisztin, Krizia, Lagerta, Lemna, Lenor, Lilibet, Lítia, Ljuba, Lóisz, Lorabella, Lupitá, Meike, Nadina, Nala, Nandini, Nazli, Néle, Névia, Norena, Núria, Padma, Pippa, Polla, Ragna, Reni, Róz, Sina, Szerah, Szimin, Sznezsana, Szofiána, Szohéila, Verka, Zamina.

A teljes 2020-ban aktuális női utónévlista IDE KATTINTVA érhető el.

A fiúkat pedig így hívhatjuk ez évtől kezdve: 

Ágas, Alieu, Alperen, Amar, Árav, Arif, Baldur, Berger, Bjárke, Csemen, Dárkó, Dijár, Dotán, Efe, Éhúd, Ékám, Eliáb, Emett, Fineás, Gerd, Gernot, Góvardhan, Hebron, Idrisz, Iláj, Ildár, Kien, Kieran, Lior, Manaén, Mikáél, Mordeháj, Nága, Narutó, Naszír, Nátániel, Norm, Obed, Omer, Óren, Őze, Parker, Rajnáld, Raúl, Rollan, Romed, Sztefán, Terenc, Timó, Topoly, Trevor, Zafer, Zenobiusz, Zenon, Zlatkó, Zohár.

Az összes jelenleg adható férfi név listája ITT található.

Mi a teendő, ha egyik sem tetszik?
Amennyiben gyermekünk nevének kiválasztásakor nem elégszünk meg a hatályos utónév-katalógusban felsorolt listával, eljuttathatjuk új keresztnév-javaslatunkat az illetékes anyakönyvvezetőn keresztül a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének. Az illetékes testület itt dönt az anyakönyvezhető utónevek bővítéséről.