A 32 éves pécsi Zathureczky-Czukor Beatrix egy asztmás, túlsúlyos tinédzserből lett törtető személyi edző, aki többször is élmezőnyben végzett az egyik legnehezebb magyar „sárfutó” akadálypályán, a Spartan Race-en. Beatrix rengeteg hajmeresztő dolgot csinál, legutóbb több mint kétezer kilométert tett meg egy autókaravánnal a Szaharában, félelmetes szakadékok peremén, végeláthatatlan dűnéken és veszélyes kősivatagokban.

A pécsi nő tavaly három alkalommal is az élmezőnyben végzett a Spartan Race nevű „sárfutó” akadálypályán, nemrég pedig 2150 kilométert tett meg a Szaharában, életveszélyes körülmények között. Zathureczky-Czukor Beatrix azonban nem volt mindig ennyire bevállalós és sportos, sőt, alig hét évvel ezelőtt háromszáz métert sem tudott lefutni úgy, hogy ne legyen rosszul utána. Súlyos asztmájából és túlsúlyából azonban egy napon elege lett, és életmódot váltott.

– Huszonöt éves voltam, pattanásos, túlsúlyos és asztmás, amikor elhatároztam, hogy változtatni fogok. Elmentem futni, de az utca sarkáig sem jutottam el, úgy kifulladtam, hogy egy napig nyomtam az ágyat – meséli élményeit a most személyi edzőként dolgozó pécsi nő. Következő alkalommal az utca végéig jutottam – folytatja –, három hét után már le tudtam futni húsz percet egyben. Az orvosom mindezek után megkérdezte, hogy mi történt velem, mire én annyit mondtam: kidobtam a receptjeit és elkezdtem futni. Jó, akkor ezt ne hagyja abba – válaszolta a nőnek az orvosa.

Beatrix munkájából fakadóan segít az embereknek abban, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben, nyitottabbak legyenek a világra. – Az életemmel, kalandjaimmal, erőpróbáimmal példát mutatok nekik is, és a pécsieknek is – teszi hozzá. Beatrix pécsieket készít fel futóversenyekre, akár ultramaratonra is, de ő maga is benevez néha extrém erőpróbákra, versenyekre, teljesítménytúrákra. Legnagyobb sikere a tavaly ősszel elért eredménye a Spartan Race-en, mely egy neves magyar, terepakadályokkal nehezített „sárfutó verseny”, ahol kategóriájában 226 nevező közül negyedik lett.

Mondanunk sem kell, Beatrix imádja a sportokat, emellett az autók szerelmese is, nem meglepő, hogy régóta vezető bakancslistás terve volt egy afrikai ralitúra.

Így alakult, hogy január közepén tizenegy, tapasztalt kalandor barátjával útnak indult egyetlen céllal, hogy feszegesse saját határait. A 2150 kilométeres utat négy autóval tette meg a csapat nyolc nap alatt. Repülővel érkeztek Afrikába, majd az ott bérelt autókkal vágtak neki a kicsit sem veszélytelen túrának.

Marrakestől Agadir városáig autózott a társaság, szó szerint árkon-bokron át, nyolc nap alatt ugyanis átszeltek kősivatagot, homokdűnéket, de keresztülvezettek olyan szűk hegyi utakon is, ahol félő volt, hogy a szakadékba csúsznak az autók kerekei.

– Voltak igen húzós pillanatai a túrának. A csapatból én voltam az egyik sofőr, így az út nehézségeit első kézből tapasztalhattam: mentünk hihetetlen magasságokban keringő keskeny szerpentineken, ahol centiméterek választották el az autó kerekeit a szakadéktól – meséli a megpróbáltatásokat Beatrix. Legtöbbet kősivatagban vezettünk – mondja –, ahol egy pillanatra sem lankadhatott a figyelmünk, hiszen bármelyik méteren beleeshettünk volna egy szakadékba a kövek között.

A pécsi lány elárulta azt is, hogy ennek ellenére az igazi nehézség mégsem a terepen való vezetés volt számára, hanem a marokkói városok nyújtotta veszélyek. Elmesélte, hogy a KRESZ-t olyannyira nem tartják be a helyiek, hogy az igazi félelmet a városi vezetés adta a csapatnak.

A 32 éves nőnek vannak még tervei: baráti társaságával terveznek egy hasonló kalandtúrát egy éven belül, az ötlet azonban olyannyira titkos, hogy Beatrix sem tudja, hogy hova és mikor mennek, ezen kívül tervez egy kalandtúrát is az Amazonas mentén is, de számos extrém küldetésen gondolkodik még.

1 hozzászólás

  1. Gratulálok Beatrixnak a kiváló teljesítményéhez, és sok sikert kívánok tervei megvalósításához. Ezen az oldalon szívesen olvasnék hasonló, az élet bármely területén pécsiek által elért kiemelkedő tevékenységről.

Comments are closed.