Hegeit sem takarva hívja fel a figyelmet a bőrrák veszélyeire a pécsi modell

Egy néhány milliméteres pöttyel kezdődött minden, majd nemsokára jött a sokkoló diagnózis: a csupán 28 éves, energikus, folyton 100 százalékon pörgő, magát makkegészségesnek gondoló Sziráki Dorinánál bőrrákot állapítottak meg az orvosok. A pécsi modell kezdetben teljesen összetört, rettegett; műtéteinek nyomát pedig valószínűleg élete végéig viseli majd, ami modellkarrierje végét is jelentheti. Most, az operációk után lassan testileg és lelkileg is gyógyultan azonban megmutatta hegeit a kamera előtt, hogy másokat arra biztasson: vigyázzanak a bőrükre, a melanoma ugyanis senkit nem kímél, sokkal gyakoribb és veszélyesebb, mint azt hinnénk. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a következő történet és fotók felkavaróak lehetnek. 

Az eredetileg bonyhádi származású fiatal nő gimnáziumi évei alatt költözött Pécsre, akkor még kollégistaként szeretett bele a városba, így egyértelmű volt számára, hogy később itt szeretne élni és dolgozni. A középiskola után először szakmát tanult, így lett kozmetikus-sminkes, majd munka mellett elkezdett tanulni. A pécsi egyetemen végzett egészségügyi képalkotóként.

– Sosem tudtam igazán, melyik végzettségem felé húz jobban a szívem, aztán rátaláltam az álommunkahelyemre, amely egyben szépészet és egészségügy is: egy orvosesztétikai központban dolgozom már lassan három éve, a Porta Bella Vitában. Nagyjából 3,5 éve nyáron, teljesen váratlanul belecsöppent az életembe a modellkedés is, ami szintén nagy  „szerelem”. Akkor felkértek kozmetikusként egy fotózásra, ahol, miközben a modellt sminkeltem, a fényképész megkérdezte tőlem, hogy lefotózhatna-e majd engem. Eleinte nemet mondtam, azt gondoltam, csak gúnyolódik velem. Azt kérdeztem magamtól, miért akarna engem modelljének egy híres fotós. Végül rávettem magam, és készítettünk egy képsorozatot, ami nagy meglepetésemre elég jól sikerült. Innentől kezdve elindult a lavina. Egyre több fotózás, külföldi felkérések, reklámszerepek. A mai napig hihetetlen számomra, 180 fokot fordult az életem. Rengeteget köszönhetek, és mérhetetlen hálával tartozom annak az első fotósnak, aki ma már a vőlegényem – mesélt a kezdetekről Sziráki Dorina.

Ezek alapján látszólag szinte tökéletes volt a pécsi nő élete, így nem csoda, hogy hatalmas törést jelentett neki, mikor idén januárban megállapították, hogy az, amit ő csak egy kis pöttynek gondolt a lábán, valójában rosszindulatú daganatra utaló jel.

Szeresd a bőrt, amiben benne vagy – hirdeti a kampány

Egészségügyi tanulmányai során tanult sugárterápiát és volt kurzusa a rákos folyamatokról, sőt, az onkológián is részt vett jó pár hónap gyakorlaton, ahol a sugárterápiára váró daganatos betegeket kísérte végig, így a diagnózis után azonnal a legrosszabb villant be, mesélte.

– Az első gondolataim ezek voltak: áttét, sugár- és kemoterápia, kihullik a hajam, legyengülés, majd a legrosszabb, bele fogok halni. Mindezek mellett nagyon tudatosan próbáltam pozitív irányba terelni a gondolataimat, és amint megjelent egy negatív kép önmagamról, próbáltam azt megcáfolni, elterelni. Jelenleg, a műtétek után attól félek, hogy
kiújulhat a rák, de megteszek mindent, hogy ez ne történhessen meg. 5 éven keresztül 3 havonta járok kontrollokra, jó kezekben vagyok, figyelek a bőrömre, nem megyek napra és nem járok többet szoláriumba, pozitívan gondolkodom – fejtette ki a modell, akinek nem csak a lábát kellett műteni, hanem lágyéki nyirokcsomóit is eltávolították, hogy az áttétek képződését megakadályozzák.

A felirat szerint: a rák csak egy fejezet lesz az életedben, nem az egész történet

Sziráki Dorina és fotós vőlegénye, Gelner Lóránd most – miután a nő lelkileg és testileg is a gyógyulás útjára lépett – együtt kezdtek bele egy kampányba, melynek célja felhívni a figyelmet a melanoma gyakoriságára és veszélyességére. A bőrrák ugyanis nemtől és kortól függetlenül bárkit elérhet a pár szerint.

– Rengetegen halnak bele nap mint nap figyelmetlenség miatt, pedig bárki észreveheti magán, ha odafigyel. Hatalmas ajándék az, hogy a bőrünk mindent megmutat, figyelmeztet minket. Sokan úgy gondolják, hogy nem nagy ügy a melanoma vagy akármelyik másik rosszindulatú bőrdaganat, csak kiveszik és le is lehet tudni. Sajnos ez nem igaz. A melanoma az egyik legagresszívabb rákfajta és a kivétele után is képes aktívan áttétet képezni belső szervekben, leggyakrabban a nyirokcsomókban és az agyban. A vőlegényemmel szeretnénk, ha észhez térnének azok az emberek, akik nem törődnek a bőrükkel, nem használnak fényvédőt, nem figyelik a bőrük által küldött jeleket, és sűrűn szoláriumoznak, vagy napoznak. Nagyon sokat ártanak ezzel maguknak, hiszen a szolárium 75 százalék eséllyel növeli a rák kialakulását. A kampánnyal és azzal, hogy leírtam a sztorit a párom honlapján, segíteni szeretnék mindenkinek – mondta a modell, aki nem tagadja: korábban ő sem figyelt oda a bőrére, ezért súlyos árat fizetett.

A honlapon nem csak a teljes történetet olvashatjuk, még önvizsgálati tippeket is találunk

Állítása szerint a pécsi szépség maga is meglepődött azon, hogy azok után, amin keresztülment, nem zavarják sebei. Elmondta, szeretettel néz rájuk, hiszen azt jelképezik, hogy erősebb volt egy halálos betegségnél és orvosai megmentették az életét. Hozzátette, egy percig sem bánja, hogy a hegek rajta vannak, nem szégyelli őket.

– Ha valaki azért nem fog majd modellnek felkérni, mert túl nagy a heg a lábamon, elfogadom. Rengeteg projektről mondtam le, fotós körutakról, amik már be voltak tervezve Bécsbe és Londonba, sőt fotós workshopokról is. Egyelőre ugyanis képtelen vagyok úgy mozogni, ahogy egy modellnek „illik” a kamera előtt, és a sebeim is sokáig fognak gyógyulni – tette hozzá végül.

A fiatal nő saját összefoglalóját a történtekről ITT olvashatjuk. 

Fotók: Gelner Lóránd 

„Erősebb a ráknál”

Hirdetés