Hirdetés

A csapadékos időnek köszönhetően már kinyíltak Pécsen az első bodzavirágok, isteni illatot árasztva fürtjeikből. Az aromák szinte beindítják a bodzaszörpkészítő reflexeinket, melyhez szolgálunk némi útmutatóval, de akkor se kattints el, ha már unod a szörpöt, ugyanis mutatunk néhány szuper bodzás receptötletet.

Figyeljünk arra, hogy mit szedünk!

A leggyakoribb és legismertebb bodzafaj hazánkban a fekete bodza, egyedül ennek a fajnak a virága használható szörpkészítésre. Utak mellett, erdők szélén, akácosokban és gyomos területeken találjuk meg hatalmas fásszárú bokrait. A gyümölcshúst kivéve minden része mérgező!

Országunkban nem kizárólag a fekete bodza nő vadon, találkozhatunk még a fürtös bodzával, mely igen ritka, azonban virága nem alkalmas főzésre. Termése pirosas, a fekete bodzáéval szemben, melynek termése fekete színű. Szintén nem alkalmas főzésre a mérgező gyalogbodza virága, mely viszont gyakoribb a fürtös bodzánál, ezért jobban kell vigyázni, nehogy összetévesszük őket. A mérgező gyalogbodza termése szintén fekete, virága hasonló a fekete bodzáéhoz. Ami alapján könnyű őket megkülönböztetni, az az, hogy a mérgező bodza lágyszárú növény, míg a fekete bodza bokrokban nő.

Első sorban a fekete bodza virága és termése, második sorban a gyalogbodzáé, harmadik sorban pedig a fürtös bodzáé

Bár az érett termés magjait eltávolítva, és megfőzve mindhárom bodzafaj gyümölcshúsa ehető, nem javasoljuk, hogy kísérletezzünk lekvárkészítéssel, hiszen nem lesznek hatás nélküliek a megfelelő hőkezelés után sem. Íme a tökéletes bodzaszörp receptje!

Hozzávalók:

– 15 db nagy, frissen szedett bodzavirág
– 2 nagyobb citrom lereszelt héja és leve
– 1 liter víz
– 25 dkg cukor
– 1 teáskanál citromsav

Elkészítés:

1. A bodzavirágokat próbáljuk nem út menti, forgalmas részről szedni, hanem az érintetlen természetből, lehetőleg száraz időben. „Bogártalanítsuk”, vizsgáljuk át, majd fosszuk meg zöld száraitól az ernyőket. A citromok héját reszeljük le, vagy szeleteljük fel leheletvékony darabokra. Öntsük le 1 liter forró vízzel, majd helyezzük a vízbe a virágokat. Egy éjszakára tegyük félre a főzetet.

2. Másnap főzzünk 1:1 arányú cukorszirupot, és adjuk hozzá a finom szűrőn átszűrt bodzalevet. Rottyantsunk egyet rajta, majd adjuk hozzá a citromlevet és a citromsavat. Ragadjunk tölcsért, és öntsük üvegekbe.

Ha már eleged van a bodzából, elkészítheted a gyerekek egyik kedvencét – no meg a felnőttekét – az imádott bodzapalacsintát, vagy a nyári napok egyik legszuperebb hűsítő desszertjét, a bodzás-joghurtos jégkrémet is.

A pofonegyszerű bodzapalacsinta receptje alapján az ernyőket palacsintatésztába kell mártanunk, és úgy kisütnünk. Friss, édeskés és kreatív: mindenki imádni fogja!

Hozzávalók tíz palacsintához:

– 1 teáskanál sütőpor
– 2 dl szénsavas ásványvíz
– 1 tojás
– 10 dkg liszt
– egy csipetnyi só, olaj a sütéshez, valamint porcukor a kisült virágok tetejére

Elkészítés:

Egy edényben keverjük el a lisztet és a sütőport a csipetnyi sóval, adjuk hozzá a felvert tojást, és fokozatosan öntsük bele a szénsavas ásványvizet. Keverjük olyan sűrűre a masszát, amilyenre a palacsintatésztát szoktuk. Csorgassuk bele a serpenyőbe az olajat, hevítsük fel, majd a virágot először mártsuk a palacsintatésztába, majd helyezzük a forró serpenyőbe. Itassuk le a virágokat az olajtól, porcukrozzuk, majd élvezzük a mosolyokat az arcokon!

Négy adag bodzás-joghurtos jégkrémhez pedig nem kell más, mint:

– 6-8 bodzavirág
– 1 db lime
– 2 dl almalé
– 3-4 evőkanál méz, attól függően, hogy mennyire vagyunk édesszájúak
– 3 dl joghurt
– 1,5 dl főzőtejszín
– 1 ek porcukor
– 1 db zselatinlap

Elkészítés:

A lime facsart levét összekeverjük az almalével és a mézzel, majd beáztatjuk a bodzavirágokat. Egy napig hagyjuk állni hűs, naptól védett helyen. Másnap szűrjük le, a virágokat alaposan nyomkodjuk ki. A joghurtot és a főzőtejszínt habverővel keverjük simára, majd adjuk hozzá a bodzás léhez. A zselatint áztassuk hideg vízbe, nyomkodjuk ki, aztán alacsony tűzön kevergessük addig, amíg a zselatin fel nem oldódik. Adjuk a zselatinos masszát is hozzá a joghurtos masszához, végül töltsük pohárkákba a fagyit. Nyomjunk a közepébe egy pálcikát, majd fagyasszuk legalább egy óráig.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét