Komoly bőrbetegségekhez vezethet a helytelen bőrápolás!

Lassan végérvényesen berobban a hőség, tűz a nap, sor kerül az első nyaralásra is, a nagy melegben pedig sokkal nehezebb sminkelni, óvni, és ápolni a bőrünket. A legtöbben pedig nem is tudják, hogy máshogy kellene kezelni a bőrüket a forró hónapokban, ugyanis a helytelen kezelés a bőr rendellenes elváltozásához vezethet. Turi Ildikó pécsi biokozmetikus tanácsait olvashatjuk!

Bőrünknek több funkciója van, nem beszélve arról, hogy a „legnagyobb” szervünk. A tapintás révén érzékeljük bőrünkön keresztül a külvilágot, testhőmérsékletünket hatékonyan szabályozza a verejtékezés segítségével, de segít az oxigén be-, és a szén-dioxid kilégzésében és a méreganyagok eltávolításában is. Ráadásul a bőrünk nagyon érzékeny szerv, hiszen azonnal reagál a környezetünkben bekövetkező változásokra, ezért különleges bánásmódot igényel.

hirdetés

Az első és legfontosabb: hogyan napozzunk?

A megfelelő napvédelemről minden évben részletesen beszámolunk, amit nem csak akkor kell észben tartanunk, amikor a vízpartra megyünk, hiszen a nap nem csak a strandon süt! Ha leugrunk a boltba, vagy kiülünk a kávézó teraszára, akkor is csúnyán le tudunk égni.

Turi Ildikó pécsi biokozmetikus hangsúlyozza, hogy fokozatosan érdemes a bőrt és a szervezetet hozzászoktatni a napfény ibolyántúli sugaraihoz. Ennek értelmében 5-10 perccel, félárnyékban ajánlott kezdeni a napozást, és 5-5 perccel növelni. Bőrtípustól függően naponta 30 perctől másfél óra hosszat tanácsos napozni, de 10-15 óráig inkább válasszuk az árnyékot! Fontos, hogy a napra lépés előtt legalább 20 perccel kenjünk naptejet testünkre. Nagyjából egy kupicányi mennyiségű napvédőkrém elegendő csaknem az egész bőrfelületünkre, melyet 2-3 óránként újra kell kenni, akkor is, ha állítása szerint vízálló a termék. Hozzáteszi, hogy a nagy vízfelület, a szikla, a homok is visszaverheti az égető sugarakat.

A megfelelő ruházat is iszonyúan fontos, ez jelenti a kalapot, a napszemüveget, és a gondosan megválasztott ruhadarabokat is. Egyre elterjedtebbek például az UV-szűrős anyagból készülő ruhák, melyeket ultraviola védelem értékkel (UPF – Ultraviolet Proof Factor) látnak el.

– Csak tökéletesen kitisztított bőrt napoztassuk, mert a mitesszerek és a pattanások beleéghetnek a bőrbe, aminek következtében csúnya bőrgyulladások tudnak kialakulni. Bár a szakemberek hangsúlyozni szokták, közvetlenül gyantázás, és kozmetikai tisztító kezelés után ne menjünk napra – mondja Turi Ildikó.

Soha ne napozzunk sminkelt bőrrel, hiszen az bőrgyulladáshoz vezethet, és különböző allergiás folyamatokat indíthat be.

Ne csak külsőleg, belsőleg is ápoljuk a bőrünket

A szakember szerint fontos a szervezet folyadék- és sószintjének pótlása. Ajánlott citromos, enyhén sós vizet inni, de különösen hatékony az ionizált lúgos víz fogyasztása, mely egyidejűleg szomjat olt, lúgosít, feltölt oxigénnel és ásványokkal.

– A külső védelem mellett, ne feledkezzünk meg a belső védelemről sem, fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, illetve pótoljuk a veszteséget komplex vitamin-, és ásványianyag-kiegészítőkkel – mondja a biokozmetikus.

Felhívja a figyelmet, hogy maradandó nyomot hagyhatnak a hámlasztó krémek, a napozószer és parfüm egyidejű, napozás előtti használata, ezért ezeket érdemes elkerülnünk.

A Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika munkatársai egész évben ingyen és bérmentve végeznek anyajegyszűrést. Hozzájuk a 06 72/536-870-es telefonszámon tudunk időpontot foglalni, melyet a szakemberek javaslatai szerint legalább évente érdemes megtennünk!