Nagyon fontos, mit és hogyan mondunk el a gyereknek a járványról!

Gondolom, nem egyedül én tapasztalom, hogy a járványhelyzet – habár lassan ebben nőnek fel – sokszor eléggé összezavarja a gyerekeket, van, hogy nem is csak a legkisebbeket. Épp a napokban mesélte egy ismerősöm, hogy az óvodás kisfiát megkérdezték, milyen évszak van szerinte, ő pedig rávágta: koronavírus. Ezen nem is csodálkozom, hiszen még felnőtt fejjel is nehéz felfogni, mi történik körülöttünk ebben a merőben ismeretlen szituációban. Emellett sok érzelem kavarog a picikben, nyilván ők is féltik a szeretteiket. A családomban is volt rá példa, hogy a gyerekek megrémültek, mikor megtudták, hogy a nagyszülők elkapták a fertőzést. A szülők felelőssége itt is hatalmas, nehéz jól kezelni a helyzeteket, eldönteni, mennyit és milyen formában áruljanak el otthon. Egy kis segítséget jelenthetnek Goldmann-né Fehér Hajnalka pécsi gyermekpszichológus tippjei. 

hirdetés
Uránia Mozi

Mint azt a szakember lapunknak elmondta: ebben a kialakult nehéz helyzetben a gyerekek és a felnőttek is egyre feszültebbek, frusztráltabbak. Hangsúlyozta, fontos, hogy találjunk olyan módszereket, amelyek segítik levezetni a bennünk felgyülemlett feszültséget, hogy az minél kevesebb konfliktushelyzetet okozzon a családi, otthoni életben.

– Azt tapasztalom, hogy a középiskolások toleranciás határa már nagyon a végét járja, sajnos túl régóta zajlik esetükben az online tanulás. Egyre többen opponálnak, próbálják a határaikat feszegetni: például nem vesznek részt órákon, nem adják le a feladatokat. Sokan közülük hangulati ingadozással küzdenek, lehangoltak, hiányolják a valódi térben zajló szociális életet. Most különösen fontos a nyílt, hiteles kommunikáció. Az, hogy legyen lehetőségük valakivel megbeszélni gondolataikat, érzéseiket – fejtette ki Goldmann-né Fehér Hajnalka.

Kiemelte:

„a legtöbbünket próbára teszi ez a pandémia mind anyagilag, mind lelkileg. Sokaknak kell krízishelyzetekkel megküzdeniük. De a krízisek alkalmasak arra is, hogy belőlük megerősödve, új megoldási módokkal gazdagodva, érettebben, bölcsebben kerüljünk ki.”

– Azt gondolom, az a fontos, hogy a gyermek életkorának megfelelően minden kérdésre megkapja a választ: a kézmosásról, a maszk fontosságáról, arról, hogy miért vannak zárva a boltok, hogy miért nem látogatják meg a nagyit, hogy miért nincs most óvoda, hogy miért otthon tanulnak, és a többi. Természetesen a felnőttek viselkedése a példa a gyermekek számára. Fontoljuk meg, hogy magatartásunkkal mit közvetítünk gyermekeink felé, hiszen a biztos támpontot most is, mint mindig, elsősorban a család jelenti számukra. Bármennyire is szorongató az adott helyzet, egyszer vége lesz, és a megtartó, pozitív érzelmekkel teli családi légkör egy fontos védőfaktor abban, hogy a későbbiekben ne okozzon komolyabb negatív hatásokat a gyermekek lelki életében ez a mindannyiunk számára rendkívüli helyzet – vélekedett a szakember.

Hogy vészelhetjük át könnyebben a mostani helyzetet (korosztálytól függetlenül) a pszichológus szerint?

 • Erősítsük a másokkal való kapcsolatokat virtuálisan! (Online chatelés, beszélgetés, üzenetek küldése.)
 • Beszélgessünk rendszeresen valakivel a gondolatainkról, érzéseinkről! Erre valók a barátok, családtagok.
 • Ha nincs körülöttünk olyasvalaki, akivel tudnánk beszélgetni, mondjunk magunknak biztató szavakat, mondatokat!
 • Szakítsuk ki magunkat rendszeresen és tudatosan az online térből! Séta, kocogás, kerti munka, egy jó könyv olvasása mind jó példa. Ilyenkor jó, ha teljesen megszüntetjük a digitális kütyük jelenlétét körülöttünk, így tehát a telefon is legyen lenémítva.
 • Szervezzünk közös programokat az online térben a barátokkal! Például egy közös vacsora, ki-ki a saját otthonában, de a képernyő előtt ülve és egymással társalogva. Vagy nézzük egyszerre ugyanazt a filmet, ugyanabban az időben és utána beszéljük meg a látottakat.
 • Iktassunk be pihentető, relaxációs időszakokat a napunkban, hallgassunk pihentető zenét, relaxáljunk, meditáljunk! Este időben menjünk aludni! Elalvás előtt fél órával már ne használjunk semmilyen digitális eszközt!
 • Napról napra tervezzük meg a dolgainkat! Fontos, hogy legyen a napirendben kiszámíthatóság, átláthatóság, tudatos tervezés.
 • Fontos a testmozgás, bármilyen, ami közel áll hozzánk!
 • Ha pedig úgy érezzük, hogy a rendelkezésedre álló valamennyi erőforrás ellenére sem vagyunk jól, a jelenlegi helyzetben nehezen birkózunk meg a problémákkal, keressünk fel akár online, akár személyesen egy segítő szakembert!

Közös tevékenységek gyerekekkel a hosszú mindennapokra:

 • Készítsünk együtt társasjátékot! Alkossuk meg közösen a szabályokat!
 • Építsünk akadálypályát!
 • Végezzünk el feladatokat pontgyűjtéssel, majd a gyűjtött pontokat váltsuk be!
 • Kezdjünk el meséket, vagy verseket írni!
 • Készítsünk mesekönyvet saját illusztrációkkal!

További szuper tippeket tartalmaz EZ A KÖNYV

De rengeteg hasznos videó is található az interneten, például: