Nem biztos, hogy ciki a szandál-zokni a pécsi stylist szerint

Vannak ruhadarabok, amiket talán sokak szerint jobb lenne örökre elfelejteni, a divatvilágban mégis újra és újra előkerülnek a leggázosabb szettek: szandál zoknival, farmer farmerrel, trapézgatyák holdjáró cipőkkel, viselőjüknél több számmal nagyobb ruhadarabok, szerinted minek kellene eltűnnie a bolygó színéről is?

Találkoztál már a legmenőbb divatmárkák kiadásában olyan szettekkel, amiket semmi pénzért nem húznál fel, sőt nagyon gázosnak tartod őket? Persze, mi is, de a divatban aranyszabály, hogy ami szerinted ronda, az más számára trendi lehet. 

Lánczos Benkő Tímea pécsi stylist szerint például szinte nincsenek is vállalhatatlan cuccok, csak jól kell tudni hordani őket és persze megtalálni a megfelelő kombinációt, valamint a saját stílusunkat, és azt, hogy mi áll jól nekünk. Van olyan ruhadarab, ami valakin cikis lenne, másnak viszont jól áll. Minden mindennel viselhető, de a lényeg, hogy stílusunknál maradjunk. 

– Magyarországon az öltözködési kultúrához hozzátartozik, hogy az emberek általában félnek kilépni a komfortzónájukból, kevésbé nyitottak az újdonságra és egyébként is másfél-két éves csúszással érnek el idáig a világ trendjei. A férfiak esetében talán még nehezebb a helyzet, a nők több hajlandóságot mutatnak az újdonságok kipróbálása iránt, de azért náluk is nehezen mennek át például az oversized cuccok, mikor a kellőnél nagyobb méretű darabokat hordunk. A pasiknak már az is sok, hogy feltűrjék a nadrágszárukat és titokzoknit húzzanak ehhez, holott a divatban mindig élenjáró olaszok rengetegszer járnak így – mondta a divatszakértő.

Hozzátette, például a szandál zoknival a külföldi kifutókon évek óta hasít. Ma már szinte csak a magyaroknak jut erről a kombinációról eszébe a 80-as években az idősebb férfiak által kedvelt, egyébként tényleg elég röhejes szett, mondta. 2019-ben szép, elegáns viseletek is vannak, mikor a szandál zoknival igenis működni tud. Nyilván erre és minden más darabra is vonatkozik a szabály: nem mindegy, hogyan, hol és mivel viseljük. 

A szakember szerint az a gond, hogy nekünk a szandál-zokni kombóról a jobb oldali kép ugrik csak be

– Nekem például a szilikonpántos melltartó jut eszembe és a buffalo-cipő, amiket nem tudnék elképzelni semmilyen helyzetben szépnek. Ennek ellenére sokan viselik és szeretik őket, így ezekre sem lehet egyértelműen azt mondani, hogy nem esztétikusak vagy cikisek – így a stylist. Hozzátette azt is, már évek óta hódítanak a műanyag és szilikon cipők, kabátok, táskák, amik habár trendik, ettől még nem feltétlenül szépek. 

Lady Gaga énekesnőt egyszer megkérdezték egy általa viselt műanyagruha kapcsán, hogy kényelmesnek tartja-e. Erre azt mondta, nem az, de divatos

– mondta nevetve Lánczos Benkő Tímea és kiemelte, a divatos és a kényelmes nem mindig jár együtt. Holott ha valaki igazán trendi akar lenni, akkor elengedhetetlen, hogy jól érezze magát a bőrében és megfelelően tudja hordani a ruháit. Például elég viccesen néz ki valaki egy gyönyörű 16 centis tűsarkúban, ha nem tud benne menni.

 

Na de ki határozza meg, hogy mi trendi és mi nem? 

– Minden évben vagy évszakban van aktuális trend, amit divatosnak mondhatunk. Emellett pedig létezik az „örök elegancia” fogalma, amibe azoknak a daraboknak a halmaza tartozik, melyeket az olyan hatalmas ikonok tettek trendivé, mint Chanel vagy Audrey Hepburn. Klasszikus példa erre az a bizonyos „kis fekete ruha”, ami 1926 óta töretlenül hódít, minden nő szekrényének alapvető ruhadarabja, és szinte bárhova felvehető azóta, hogy a Vogue magazin a divat egyik legnagyobb ikonjává tette. Divatosak lehetünk úgy is, hogy az aktuális trendekhez vagy a klasszikusokhoz alkalmazkodunk, de ha ezeket nem követjük, akkor saját egyéniségünk függvénye szerintem, hogy az aktuális darab ciki vagy nem – mondta Lánczos Benkő Tímea. Hozzátette, számára csak a közönségesség az, ami nem fér bele, minden más lehet trendi.

1926-ban a Vogue-ban jelent meg a „kis fekete ruha”, ami a magazin szerint minden nő ízlésének megfelel

Nem félreértendő: a kifutón szereplő darabokat nem az utcára szánják

Természetesen azok a ruhák, amiket egy-egy divatbemutatón mutatnak be, általában nem alkalmasak arra, hogy az utcán felvegyék őket. Tudnunk kell, hogy ezeket művészek hozzák létre inspirációs célzattal. Ezekből a hétköznapokra maximum színeket, formákat, kombinációkat vehetünk át és alkalmazhatunk saját gardróbunkban. 

– Sokszor az emberek annyira megbotránkoznak a divatbemutatókon prezentált kreációkon, holott egyáltalán nem kellene – mondta Lánczos Benkő Tímea lapunknak.

Te milyen ruhadarabokról gondolod, hogy abszolút tabu kategóriába esnek? 

hirdetés