Nyári folklórnapok: táncház és lemezbemutató koncert vár Pécsen

Mozgalmas, történelmi korokon és tájakon átívelő, testnek és szellemnek egyaránt felpezsdítő élményt, két táncházat és egy lemezbemutató koncertet ígér a Vasutas Művelődési Ház a táncoslábú pécsieknek július 20-án és 21-én.

A kétnapos folklórprogram helyszíne nem véletlenül a pécsi „Vasutas”, hiszen már az intézmény 1987-es indulása óta folyamatosan a magyar táncházak meghatározó otthona volt.

A Déli Szél Táncház most a népművészet iránt érdeklődőket, így persze a fiatalokat is szeretné megszólítani, de nem folkkocsmáról van ám szó. A táncházak szellemi töltekezésre, mozgásra, szórakozásra, közösségi élményre is lehetőséget adnak – írja a Vasutas Művelődési Ház ajánlójában.

Július 20-án, kedden és 21-én, szerdán 20 órától egy élménygazdag nyári estét tölthetünk el a pécsi táncházban, a házigazda mindkétszer a Tiszta Forrás Zenekar lesz.

A Misina zenekar pedig ismeretlen ormánsági és Dráva-menti zenei kincseket szólaltat meg.

Koncertjük július 21-én 19 órakor kezdődik. A 2008-ban alakult együttes műsorában egyrészt az Ormánság területének eddig megőrzött zenei hagyományait árnyalja és gazdagítja, bizonyítva, hogy egy nyugat és észak felé is nyitott magyar zenei régió ez.

Ennek éppúgy része a somogyi tájakról ismert, gazdag pásztorzenei hagyomány, mint a kuruc korszak verbunkos dallamai, a kanásztánc dallamvilága, egészen a pentaton betyár- és katonanótákig.

A műsor másik különlegessége, hogy az Ormánság délnyugati határán elhelyezkedő horvát falvak – Drávasztára, Drávakeresztúr, Felsőszentmárton, Lakócsa, Potony, Szentborbás, Tótújfalu – zenéjéből mutatnak meg olyan elemeket (horvát dudazene, szólisztikus tamburazene), melyek eddig elkerülték a magyarországi horvát (déli-szláv) zenével foglalkozók figyelmét – olvasható a művelődési ház beharangozójában.

Íme a programok:

  • Július 20. (kedd), 20.00 – Déli Szél Táncház. Közreműködők: Albert Szilárd, Havasréti Pál, Kurucz Réka, Radák János, Rőmer Judit.
  • Július 21. (szerda), 19.00 – Elfeledett és legendás zenészek az Ormánságból és a Dráva-mente horvát falvaiból – a Misina zenekar koncertje. Fellépők: Dervár Ferenc „Kume”, Havasréti Pál, Horváth Zsombor, Kurucz Réka, Patkós Richárd, Vígh Andor, Vizin Antal „Antus”.
  • Július 21. (szerda), 20.00 – Déli Szél Táncház. Közreműködők: Albert Szilárd, Havasréti Pál, Kurucz Réka, Radák János, Rőmer Judit.

Kiemelt képünk illusztráció.

Hirdetés