Pécsi anyák tudhatták meg, hogy tartsák egyensúlyban a munkát és a magánéletet

Az atipikus foglalkoztatási formák még kevésbé elterjedtek hazánkban, de ha lassan is, egyre nagyobb nyitottság tapasztalható mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról a téma iránt. Pedig, egy a tipikus 8 órás munkaidőtől eltérő munkahely nagy segítség lehet abban, hogy mind a munkában, mind a magánéletben helyt tudjanak állni a munkavállalók.

Tavaly indult útjára a Pécsi Család-és Karrierpont rendezvénysorozata, melynek alapvető célja, hogy megismertessék az atipikus foglalkoztatási formákat mind a munkáltatókkal, mind a munkavállalókkal. A rendezvénysorozat a „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és a Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” című pályázati projekt keretében valósult meg. A tavalyi és az idei évben is 3-3 alkalmas rendezvénysorozat során ismerkedhettek meg a résztvevők az atipikus foglalkoztatási formák előnyeivel és nehézségeivel is, a legutóbbi alkalom pedig arra nyújtott lehetőséget, hogy néhány jó
gyakorlatot is bemutassanak a közönség számára.

hirdetés

A három jó gyakorlatot ismertető előadó más-más vállalatméretek esetében mutatta be, hogy milyen lehetőségekkel tudnak élni a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartása érdekében. A saját időbeosztás mellett a home office lehetősége, a részmunkaidő és az időleges fizetés nélküli szabadság is szimpatikus volt a közönségnek.
Az előadásokat követően egy kerekasztal-beszélgetésre invitáltuk a vendégeket. A beszélgetés résztvevőiben közös volt, hogy mindannyian édesanyák, így különösen fontos számukra, hogy munkájuk mellett elegendő idő és figyelem jusson a családjukra.

Ezért is látják jó lehetőségnek az atipikus foglalkoztatást, legyen szó akár részmunkaidőről, vagy saját vállalkozás indításáról, mely egy teljesen új irányt adhat a kiteljesedésre, a kreatív célok megvalósítására.

Abban egyetértettek a résztvevők, hogy például egy home officeos munkakörhöz nagyon jó
időmenedzsmentre és nagyfokú céltudatosságra van szükség, illetve az sem hátrány, ha az embert nem zavarja ha egyedül van. Van, aki sokkal szívesebben dolgozik bent az irodában, de nagy segítség neki, ha a törzsidőn túl ő oszthatja be, hogy mikor dolgozza le a fennmaradó időt.

A résztvevők zárásként arról beszélgettek, hogy szerintük a fiatal munkavállalói generáció belenő ezekbe az új foglalkoztatási formákba, illetve nekik az igényük is egyre nagyobb a szabadságra. De emellett a családos, kisgyermekes anyáknak tud a legnagyobb segítséget nyújtani egy, a tipikustól eltérő foglalkoztatási forma.

A Pécsi Család-és Karrierpont három éves projektjének 2020-ban lesz a záróéve, amikor további érdekes worshopok mellett díjazzák majd 2020 női példaképét, de a Láthatatlan munka napjára és az Anyák napjára is készülnek majd a szervezők érdekes programokkal.

hirdetés

Hirdetés