Pécsről forradalmasítanák a méhészetet

Az Önindító-programnak köszönhetően az elmúlt években hetvenöt fiatal kapott lehetőséget vállalkozása beindítására anyagi, illetve szakmai támogatás keretében. A program negyedik felvonásában húsz fiatal “indulhat be” tavasszal, köztük Kiss-Borbás Döníz, aki párjával együtt méhészeknek elengedhetetlen kaptáralkatrészeket gyártana Pécsett.

hirdetés

A megyében kevés a fiatal vállalkozó, nem sokan mernek belevágni új cég elindításába. Az Önindító-program Pécs és a megye sikersztorija, hiszen éppen ezt a hiányosságot pótolja, ráadásul az önindítós vállalkozások működnek, fejlesztenek, adót fizetnek. A program kétségkívül Baranya egyik legértékesebb vállalkozásfejlesztési kezdeményezése.

2010-ben született meg az első Önindító-program ötlete a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja jóvoltából, ami 2013 tavaszán el is indult, akkor 17 pécsi fiatal tudott elstartolni, akiknek a vállalkozásai ma is működnek. A következő évben, 2014-ben pedig már 18 fiatal kapott lehetőséget, 2015-ben és 2016-ban is 20-an pályázhattak a szükséges szakmai és anyagi támogatásra. Maga a kezdeményezés sokszereplős, a Baranya Megyei Kormányhivatalon  kívül a Kreatív Ipari Klaszter, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Pécs városa is támogatta az önindítósokat.

A kreatív vállalkozásötletekből láthatjuk, hogy a pécsi fiatalok tele vannak elképzelésekkel, melyek rendre megtalálják a piaci rést. Kiss-Borbás Döníz például, amikor az immár negyedjére meghirdetett Önindító-programra jelentkezett, egy innovatív méhkaptárral szerette volna forradalmasítani a méhészetet, amire nem lett volna példa egész Európában. Ám egy jogszabályváltozás miatt nem valósíthatják meg terveiket.

döniz

– Az akkori elképzelés alapján innovatív kaptárakat szerettünk volna gyártósorra vinni, de a pályázat közben egy jogszabályváltozás következtében az anyag  beszerzési ára jelentősen drágult, így nem éreztük biztosnak a piacképességünket. Annak ellenére, hogy a termék jól vizsgázott a teszteken, és elsők lettünk volna a piacon, váltanunk kellett – meséli Kiss-Borbás Döníz. Így Döníz és párja a piacon tapasztalt szükségtermékeket érintő hiányra kezdett el koncentrálni: az anyarácsra és a taposórácsra. A váltás szerencsére nem befolyásolta az Önindító programban elfoglalt helyüket.

A taposórács a kaptár aljába való higiéniai eszköz, a méhésznek csak annyi a dolga vele, hogy az aljdeszka alá helyezett tálcát kihúzza, így jelentősen több információt kap az adott méhcsalád állapotáról anélkül, hogy meg kellene bolygatni a kaptárat. Az anyarács pedig a kaptárban azt a célt szolgálja, hogy a méhkirálynő mozgásterét korlátozza, ezáltal az úgynevezett „mézteret” nem kell átvizsgálnia a méhésznek attól tartva, hogy esetleg belepetézett volna az állat. A méhészek az anyarács használatával könnyebben és gyorsabban tudják kinyerni a begyűjtött mézet.

Döníz elmondta, hogy a méhészetet párja, Balla Balázs édesapja révén ismerte meg, aki komolyan foglalkozott méhészkedéssel.

outdoors-nature-green-wood-83908

– Amikor a párom édesapja elkezdte a méhészkedést, megtapasztalta, hogy az ehhez szükséges kellékek beszerzéséhez hónapok kellenek, és mivel a méhészetben minden nap számít, úgy döntött, hogy magának készíti el a főbb eszközöket. Később érezte az igényt, hogy el is lehetne adni ezeket a termékeket. Látva az üzleti lehetőséget benne, el is kezdtünk foglalkozni a gyártással. Nekünk nagy előnyünk, hogy gyorsan reagálunk a vásárlásokra, ha érkezik egy rendelés, akár másnapra már kézbesíteni tudjuk – avat be Kis-Borbás Döníz.

Elsősorban a magyar piacra dolgoznának, és egy külföldi szakmai expón megtapasztalhatták, hogy a termékeik ár/érték aránya rendkívül kedvező.
– Az egyetlen hátránya ezeknek a termékeknek, hogy szezonálisak. Decembertől kezdődik a rendelés, és az akácvirágzásig tart általában, az időjárási körülményekre való tekintettel változik a forgalom. Esőben például nem tudnak dolgozni a méhek, így az esősebb hónapokban eleve gyengébb az értékesítés. Az Önindító-program anyagi támogatását repertoár-bővítésre, illetve arra fordítanánk, hogy egy technológiai fejlesztés keretein belül az egész évet le tudjuk fedni a gyártással  – meséli a fiatal vállalkozó.

Elmesélte, hogy nagyon sok mindenben segített a program, hiszen az anyagi támogatás mellett a kapcsolatok építésében is nagyon hasznos volt, emellett a marketing órákon praktikus tanácsokat is hallhattak.

Hirdetés