Számít-e a gazdi neme, ha a kutya neveléséről van szó?

Nehéz elhatárolódni a sztereotípiáktól, ha a kutyanevelés kérdése előtérbe kerül. Minden gazda fejében él egy kép arról, hogy a kutya milyen szerepet tölt be a családban, miközben megvan a véleményünk arról is, hogy az eb nevelése a nő, vagy a férfi feladata inkább. Szabó Anikó 4 éve foglalkozik a négylábúakkal és a gazdikkal egy pécsi kutyaiskolájában, de a kutyatartás gyakorlati és elméleti téren már ezt megelőzően is a mindennapjaihoz tartozott. Segítségével igyekszünk lerántani a leplet a tévhitekről, ami a nők szerepét jellemzi a kutyatartásban.  

hirdetés

Mi szükséges ahhoz, hogy akár egy törékeny nő is képes legyen irányítani egy nagyobb testű kutyát?

– Nem lehet figyelmen kívül hagyni a fizikai erőt, mert vannak olyan esetek, amikor ez is sokat számít. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy egy törékeny nő ne lenne képes irányítani, kontrollálni a 70 kilós kutyáját. Ha kölyökkortól megfelelően és következetesen neveljük a kutyát, jól szocializáljuk, és rendszeresen levezetjük a felesleges energiáit, akkor általában véve elmondható, hogy nem számít a súlykülönbség.  Persze ehhez kell egyfajta magabiztosság, határozott fellépés, önbizalom is, hogy a kutya megbízzon a gazdájában, és ráhagyja a döntéseket.

Tapasztalataid szerint mik a legfontosabb különbségek női és férfi kutyatartók között?

– Az utóbbi időben annyit változott a nők és férfiak társadalmi, családi szerepe, a kutyatartás kultúrája, az igény a gazdák részéről, hogy egyre kevésbé lehet általános megállapításokat tenni nemek alapján. Amíg régen leginkább engedelmessé, fegyelmezetté akarták nevelni a főleg kertben tartott kutyákat, most már sokkal nagyobb az igény rá, hogy a családtagként élő kutyákat meg is értsék a gazdák.

Gyerek és kutya

Ennek ellenére talán elmondható, hogy a szélsőségesen viselkedő kutyáknál ez a különbség jobban megmutatkozik. Egy nagyon erős akaratú, domináns ebbel általában véve jobban boldogul egy férfi, aki a fellépésével, tekintélyével könnyebben veszi át az irányítást a kutyája felett. Míg egy nagyon félős kutya esetében a női érzékenység, türelem – ami egy kisbaba nevelésében is ösztönösen jelen van – sokkal nagyobb segítség a kutya rehabilitálásában.

Mely tulajdonságokban erősebbek a nők természetüknél fogva, ha a kutya neveléséről van szó?

– Bár a férfiak ezen a téren is sokat változtak az utóbbi időben, azért elmondható, hogy a kedvesség, dicséret, empátia, rugalmasság és a kreativitás terén a nők még mindig erősebbek.

A kutya számára a nő és a férfi egyaránt lehet „falkavezér”?

– Családban élünk, ahol ez a titulus, szerep nem igazán fordul elő. Egy családban mindenkinek van valamilyen határig önálló döntési joga, még a 3 éves kisgyereknek is. A kutya teljesen jól be tud illeszkedni ebbe a közösségbe a „rangsor” aljára, ahol az egész család az ő főnöke. Falkavezér egy van, főnök lehet több is. A cél mindig az, hogy a család minden tagja tudja irányítani a kutyát, persze egy kisgyerek eleinte a szülők támogatásával. Ehhez persze minden családtagnak szerepet kell vállalnia a kutya nevelésében.

Family Relaxing In Garden With Pet Dog

A személyiségünk, vagy a nemiségünk meghatározóbb a kutya számára? 

– Egyértelműen a személyiségünk. Sok tulajdonság kell, hogy kutyánk jó vezetőjévé váljunk. Magabiztosság, következetesség, tudatosság, jó megfigyelőképesség, kreativitás, türelem… és még sorolhatnánk. De ami a legfontosabb, hogy képesek legyünk túllépni magunkon, és szembenézni a hibáinkkal ahhoz, hogy kutyánk viselkedésén is változtatni tudjunk.

Hirdetés