Vasarely ihlette, igazi művészi ruhákat terveznek fiatal tehetségek

Egy izgalmas közös projektbe kezdett a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU), hallgatóik egyedi, op-art ihlette ruhákat terveznek és készítenek! Mutatjuk a részleteket.

hirdetés

A METU két oktató tervezője, Juhász Nóra és Merényi Zita vezetésével megvalósuló kurzusfeladat inspirációs forrása az op-art, a kinetikus művészet és Victor Vasarely munkássága, a hallgatók ezek közül választanak egy témát a ruhatervezéshez.

Először anyag- és formagyűjtést végeznek, majd megalkotnak egy kísérleti ruhadarabot, mely egy egyszerű szabású, alapformákból kiinduló kabát, aminek formáját és mintázatát a saját anyagkísérletük határozta meg.

 

Az eredeti menetrendet kicsit átalakította a jelenlegi helyzet, így a projekt extra tervezési feladatokkal (op-art T-shirt, kapszulakollekció) bővült ki.

Az egyszemeszteres projektben 13 hallgató és 2 projektvezető vesz részt.

Az elkészült munkákat egy kiállításon mutatják be jövőre a 2021-es Aix-en-Provence és Pécs partnervárosi kapcsolatát ünneplő programsorozat részeként.

Cél egy olyan kiállítás létrehozása, ahol a közönség Vasarely alkotásait (a pécsi állandó gyűjteményben nem szereplő műveit is beleértve), illetve az op-art, és a kinetikus művészet későbbi történetét fémjelző jeles magyar és külföldi alkotók műveit csodálhatja meg.

További részletek ide kattintva olvashatók.