Az egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Témakerületi Kiválósági Programja keretében kapta meg a koronavírus és a poszt-Covid szindróma klinikai kutatásaira a támogatást – tájékoztatta lapunkat a PTE.

hirdetés
Uránia Mozi

Prof. dr. Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a projekt vezetője azt közölte a programról, a koronavírus magyarországi megjelenésekor a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban működő virológiai kutatócsoport azonnal hozzákezdett a hazai és régiós diagnosztikai vizsgálatokhoz – derül ki a tájékoztatóból.

A csoport munkáját nagyban segítette a 2020 tavaszán létrejövő Koronavírus Kutatási Akciócsoportot, melynek vezetésével dr. Jakab Ferenc pécsi virológus professzort bízták meg. Az akciócsoport elsődleges feladata a hazai kutatások összefogása, koordinálása, valamint a vírusfertőzés leküzdésére és a fertőzöttek kezelésére irányuló kezelések kidolgozása – idézi a közlemény a szakembert.

– Annak ellenére, hogy a kutatások jelentős része a PTE SZKK különleges 4-es biológiai biztonsági szintű laboratóriumában zajlott, jelentős volt a hazai és nemzetközi együttműködők szerepvállalása is. A vizsgálatokban több biotechnológiai cég és számos kutatócsoport vett részt, összesen 20 együttműködő partner bevonásával indultak meg a kutatások – mondta el Kovács L. Gábor.

A kutatások célja olyan humán klinikai vizsgálatok előkészítése, melyek segítik a koronavírus-betegséggel és a poszt-Covid szindrómával kapcsolatos gyógyításokat. Így a szakemberek többek között elvégzik a koronavírushoz kapcsolódó laboratóriumi, klinikai vizsgálatokat, valamint a kórházi kezelést nem igénylő fertőzés idegrendszeri és pszichológiai következményeinek vizsgálatát kvantitatív MR képalkotó módszerek segítségével – zárul az egyetemi közlemény.