580 milliós fejlesztésnek hála válik még jobbá a pécsi szívsebészeti ellátás

Július 23-án valóságos örömünnepre invitálta a helyi média képviselőit – köztük lapunkat – a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK), hiszen ekkor került sor az Elektrofiziológia és Hemodinamika Hybrid Laborok átadására. Az két helyiségben installált új, ultramodern készülékeket is bemutatták a köszöntők után. 

A PTE KK Szívgyógyászati Klinikáján helyezték el azt a röntgenberendezést és a hozzá tartozó ultrahang eszközöket, amelyeket a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Operatív Törzs támogatásával a járvány elleni védekezés központi tartalékából finanszíroztak. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen lerövidül a várakozási idő a vizsgálatokra és a műtétekre vonatkozóan egyaránt.

A forrásból a klinika úgynevezett Hybrid Laborját, amely műtőként és vizsgálóhelyiségként egyaránt funkcionál, felújították annak érdekében, hogy ide kerülhessen az a vadonatúj, magas technikai színvonalat képviselő röntgenkészülék, amely a korábbinál még precízebb, pontosabb képet mutat a betegről, az állapotáról. Ezzel a készülékkel valóban a high-tech költözött a pécsi szívklinikára, ugyanis a készülék gyakorlatilag „körbelebegi” a pácienst, hogy valamennyi ér, valamint a szív állapotáról tökéletes képet kaphasson az orvosi stáb. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a lehető legkisebb sugárterhelés érje a beteget és a klinika személyzetét. A hybrid műtő új lehetőségeit kihasználva még magasabb számban végezhetik a klinikán a fő verőéren keresztül behelyezett műbillentyű beültetéseket is.

Emellett fejlesztették a klinika elektrofiziológiai laborját is, amely ezáltal alkalmassá vált a betegek invazív elektrofiziológiai ellátására, valamint a pandémia szövődményeként gyakran előforduló szívritmuszavar kezelésére is.

Az ünnepélyes átadón elsőként Cziráki Attila, a PTE KK Szívgyógyászati Klinikájának intézetigazgatója beszélt. Azzal kezdte, hogy kiemelte: a Baranya-Tolna-Somogy régióban a jól működő ellátással elérték, hogy a szívizominfarktus miatti halálozás jelentősen csökkent az utóbbi években. Mint mondta, a pandémiás időszakban a járvány okozta a szív- és érrendszeri betegségek szövődményként sokasodnak, ami azt jelenti, hogy a megfelelő körülmények közötti gyógyítás és persze a betegek érdekében nagy szükség van olyan világszínvonalú eszközökre, mint amilyeneket most is átadtak.

Végül kifejezte abbéli reményét, hogy a mostani csak az első lépése a 22 éves klinika teljes fejlesztésének útján.

Cziráki Attila

Rétvári Bence miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében vett részt az eseményen. Beszédét azzal kezdte, hogy háláját fejezte ki a járvány alatt hősiesen helytálló egészségügyi dolgozók felé. Ezután példákat hozott arra, hogy mely egyébként nálunk gazdagabb és erősebb országokénál teljesített jobban a magyar egészségügy az elmúlt kemény időszakban. Beszélt az orvosok, ápolók, kórházi dolgozók béreinek növekedéséről, valamint arról is, hogy március óta több mint 4000 új munkavállaló létesített jogviszonyt ezen a területen.

Rétvári Bence

Saját koronavírus-megfertőződéséről és az ezzel járó, azóta a pécsi szakembereknek hála felismert hosszútávú mellékhatásokról beszélt többek között az összegyűlteknek Hoppál Péter, országgyűlési képviselő. A politikus ezzel összefüggésben mondta el, milyen jól összehangolt és hatékonyan működő rendszert, segítőkészséget tapasztalt a klinikán a járványhelyzet alatt. Beszédében megemlítette a rendőri állomány helytállását is.

Hoppál Péter

Betlehem József, a PTE rektorhelyettese kiemelte, az egytemi élet megszervezése nem volt könnyű a pandémia alatt, beleértve természetesen a klinikai betegellátást is. Hangsúlyozta, ez részben már a múlt, de amennyiben a járvány további hullámokban tör majd ránk, a jövő is, hiszen mindig vannak fejlesztésre szoruló területek és kialakítandó, akár hosszú távon is alkalmazható folyamatok. Rávilágított arra is, hogy az egészségügyi dolgozók mellett több mint 1000 PTE-s hallgató vett részt a koronavírus elleni küzdelemben.

Mindemellett elmondta: a pécsi egyetem és a klinika óriási eredményeket ért el a járvány kapcsán, – a védekezést, a diagnosztikát, a gyógyítást és a kutatást tekintve egyaránt -, de folyamatos fejlesztésre van szükség.

Betlehem József

– A PTE az elmúlt másfél évben kiemelten vett részt a Covid-19 elleni küzdelemben. Munkatársaink emberfeletti teljesítményt nyújtottak, nem győzzük kifejezni hálánkat és tiszteletünket orvosaink, kutatóink, nővéreink, hallgatóink felé. Közülünk sokan csak a mindennapos korlátozásokkal szembesültünk, ők azonban életekért harcoltak, biztosították a legkorszerűbb és legszínvonalasabb ellátást a betegek számára. Ez az időszak azonban rávilágított arra is, hogy a mai világban gyorsabban kell tanulnunk és fejlődnünk, a legmodernebb technológiákra van szükség. Úgy gondolom, ez a beruházás ezt a célt szolgálja – mondta Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellára az ünnepélyes átadón.

Decsi István

Boncz Imre, a PTE KK stratégiai elnökhelyettese emlékeztetett: a koronavírus-világjárvány kitörése olyan helyzet elé állította a bolygó teljes lakosságát, melyet az utóbbi jó néhány évtizedben nem tapasztaltunk. Elmondta, az egészségügyi intézmények dolgozói nagyon nehéz körülmények között tették a munkájukat, sok kihívással szembesültek, de remek együttműködés által mégis helyt álltak. Úgy fogalmazott, fel kellett készülni rá, hogy egy idő után már nem a koronavírust, hanem annak szövődményeit kell kezelni, méghozzá jó technológiai háttérrel és kiváló szakemberekkel. Ezt segíti elő a mostani fejlesztés is – fogalmazott.

Boncz Imre

Kupó Péter, a csúcstechnológiával ellátott Elektrofiziológia Labor munkatársa a bejáráson elmondta: „2015-ben kezdtem el dolgozni a klinikán, majd volt lehetőségem több hasonló, külföldi labor munkájába bekapcsolódni. Mikor hazajöttem, mindig irigykedve gondoltam vissza az ottani felszerelésre, körülményekre. Ez a mostani fejlesztésnek hála teljesen megváltozott, 2021 július 23-a pirosbetűs ünnep a Szívgyógyászati Klinika történelmében, ugyanis olyan korszerű elektrofiziológiai laborral bírunk, ami méltán lehet vetélytársa bármelyik európainak vagy amerikainak. Őszintén mondom: alig várom, hogy a jövő heti szabadságomat követően, augusztus 2-a 7.30 legyen és bejöhessek ide dolgozni, mert itt minden egyes procedúra élmény.”

A sajtónyilvános ünnepélyes átadóra sokan voltak kiváncsiak: egyetemi és városi vezetők, meghívott vendégek, szinte minden helyi médium is képviseltette magát. A városvezetés részéről Ruzsa Csaba alpolgármester és Kovács Ágnes, a pécsi önkormányzat egészségügyi referense vettek részt az eseményen.

A PTE KK Szívgyógyászati Klinika regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a Dél-Dunántúl szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteg fordul meg, valamint a kardiológiai szakambulancián évi 47000 vizsgálatot végeznek el. A koronavírus-járvány, és annak szívgyógyászati szövődményei jelentősen megnövelték a kardiovaszkuláris akut és krónikus betegek számát. A COVID-19 akut, mellék- és utóhatásaként létrejövő esetek, így többek között az infarktus zavartalan és folyamatos ellátása érdekében pályázott a klinika a beruházás megvalósítására. A fejlesztéseket több mint 580 millió forinttal támogatta a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Operatív Törzs a járvány elleni védekezés központi tartalékából.

Fotók: Rajnai Richárd 

hirdetés
Uránia Mozi